Este un indemn valabil pentru toate categoriile de varsta, de care populatia ar trebui sa tina cont indiferent care este sursa de provenienta a apei.
Deoarece copiii au un sistem imunitar scazut comparativ cu adultii, acestia sunt primii afectati de contaminantii prezenti in apa potabila. Consumul unei ape sigure din punct de vedere fizico-chimic si microbiologic este o sarcina importanta prin care parintii pot contribui la sanatatea copilului, chiar inainte ca acesta sa se nasca. De aceea, femeile insarcinate trebuie sa fie atente la apa pe care o consuma. Contaminanti precum plumb, nitrati sau clor reprezinta o amenintare atat pentru copii cat si pentru adulti.
Plumbul poate ajunge in apa odata cu trecerea acesteia prin conductele vechi si ruginite. El are ca efect degradarea functionarii normale a celulelor rosii si cresterea presiunii sanguine. Pe termen lung, efectele ingerarii plumbului pot fi extrem de nocive, ducand la afectiuni grave ale rinichilor sau diverse tipuri cancer, provocand de asemenea leziuni ireparabile la nivelul creierului.
Nitratii sunt o problema cunoscuta si discutata din ce in ce mai mult in ultimii ani, care afecteaza in primul rand copiii nou-nascuti sau sub varsta de 10 ani. Din acest motiv, pentru ei se recomanda consumul apei cu o concentratie de nitrati de maxim 10 mg/l (concentratie pe care tractul digestiv al unui copil o poate suporta). Ingerand o cantitate de nitrati mai mare decat cea mentionala, copiii pot suferi de probleme gastrice acute, enterocolite, methemoglobinemie sau “sindromul copilului albastru, care se manifesta prin pauze scurte de respiratie, copiii pot deveni agitati sau apatici, iar in forme mai grave ale bolii poate aparea chiar moartea bolnavului.
Clorul, regasit in apa furnizata de municipalitate, este utilizat ca tratament pentru a distruge contaminantii microbiologici din apa. Ingerarea acestuia prezinta asupra organismului uman un risc crescut de aparitie a cancerului, a afectiunilor ale rinichilor, ficatului, precum si ale sistemului nervos central.
Copiii care beau apa contaminata pot suferi de subnutritie, deshidratare, afectiuni ce pot pune viata lor in pericol. In special parintii cu copii mici ar trebui sa se asigure de calitatea apei (utilizata la prepararea laptelui, spalatul fructelor, gatit) cu atat mai mult daca aceasta provine dintr-un put propriu.
Calitatea apei se poate determina prin efectuarea unor teste fizico-chimice si microbilogice. Asteptam sa ne contactati pentru analiza fizico-chimica gratuita a apei sau pentru o configuratie optima personalizata in vederea obtinerii unei ape de calitate. De asemenea, puteti vizita site-ul nostru http://www.kineticsolutions.ro/ pentru a descoperi o gama variata de sisteme de tratare a apei.