Majoritatea locuintelor se confrunta cu problemele cauzate de apa dura indiferent daca este furnizata de municipalitate sau in regim privat, fiind astfel necesara instalarea unui dedurizator sau a unei statii complete de tratare apa. Vom analiza in continuare doua solutii alternative de tratare a apei dure: decalcificator vs. statie dedurizare apa.
Functioneaza intr-adevar decalcificatoarele de apa (fara consum de sare) mai bine decat dedurizatoarele de apa (cu consum de sare)?
Personal, cred ca fiecare sistem prezinta atat avantaje cat si dezavantaje, dar mai intai sa vedem care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de filtre de tratare a apei.
In primul rand, filtrele de dedurizare apa “salt free” (fara consum de sare) nu sunt cu adevarat ceea ce este cunoscut ca sisteme de dedurizare a apei. In general, aceste filtre de apa sunt denumite decalcificatoare.
Filtrele de tratare apa “salt free” ajuta la reducerea depunerilor de calcar (“pata calcaroasa” care apare la uscarea unei picaturi de apa dura), dar si a altor tipuri de compusi chimici. Decalcificatoarele de apa modifica structura chimica a mineralelor din apa in urma procesului de decalcifiere, impiedicand astfel depunerea sarurilor si mineralelor din apa pe instalatii, conducte, boilere etc. Decalcificatoarele de apa sunt in special recomandate pentru a fi montate inaintea boilerelor, centralelor termice si a altor tipuri de sisteme care incalzesc apa – protejand astfel formarea si depozitarea crustelor de calcar pe tevile de apa calda. Astfel, problemele asociate depunerilor de calcar vor fi sensibil diminuate!
Spre deosebire de decalcicatoare, filtrele de dedurizare apa elimina mineralele, inclusiv cele de calciu si magneziu – care determina apa dura – prin intermediul unui proces chimic denumit schimb ionic, inlocuind calciul si magneziul din apa cu mineralele de sodiu si potasiu existente in sarea de dedurizare.
In al doilea rand, decalcificatoarele de apa “salt free” nu produc apa reziduala, costurile de operare sunt minime si nu necesita operatiuni de intretinere majore. De asemenea, apa produsa de decalcificatoare nu are acel “efect alunecos” pe piele asa cum o are apa dedurizata – lucru care poate fi un avantaj sau un dezavantaj, in functie de preferintele dumneavoastra.
Functionarea decalcificatoarelor insa, poate fi afectata de anumiti contaminanti existenti in apa – in functie de zona in care locuiti. Anumite decalcificatoare lucreaza foarte bine, timp indelungat, iar altele isi pierd din durata de viata (durata de viata a mediului de rasina), necesitand inlocuirea mediului de rasina din sistem mai devreme decat ati estimat initial. Astfel, este important sa efectuati o analiza fizico-chimica completa a apei dumneavoastra inainte sa alegeti filtrul de tratare apa.
Avantajul major al dedurizatoarelor de apa pe baza de schimb ionic este acela ca prelungesc substantial durata de viata a instalatiilor de apa din casa, a masinii de spalat, a hainelor, protejand totodata pielea noastra. Studiile certificate arata ca orice sistem de incalzire a apei pierde cel putin jumatate din durata de viata daca foloseste apa dura, in timp ce echipamentele care folosesc apa dedurizata functioneaza eficient pe toata durata de viata garantata de producator. La fel, capetele de dus pot pierd aproximativ 75% din debitul de apa asigurat initial in mai putin de 18 luni de utilizare a apei dure.
Deasemenea, cu apa dedurizata nu este nevoie sa folosesti atat de mult detergent, sapun si solutii de curatare ca in cazul apei dure. Sistemele de dedurizare apa profesionale au doua tancuri de rasina ce functioneaza alternativ, sunt extrem de eficiente, consuma cu pana la 75% mai putina sare si apa la ciclul de regenerare si mai nou, sunt non-electrice.
Un cost asociat achizitionarii unui dedurizator apa si de care trebuie tinut cont in alegerea ta este sarea pastile ce este consumata de dedurizator in ciclul de spalare a rasinii cationice. Pretul unui sac de 25 kg variaza intre 35 si 50 lei in functie de producator si de metoda de fabricare a acesteia.
Recomandarea specialistilor Kinetico in alegerea unui filtru de apa
Inainte sa iei decizia de a cumpara un decalcificator de apa sau un dedurizator de apa, studiaza piata de profil si informeaza-te atent despre produsul si companiei producatoare. Evita firmele si distribuitorii care folosesc tactici de vanzari agresive, fara a oferi informatii detaliate despre filtrele de apa comercializate, fara a face in prealabil o analiza a apei brute. Asigura-te ca firma producatoare si distribuitorul sunt de renume si asigura toata consultanta tehnica de care ai nevoie, inclusiv analiza gratuita a apei, montaj si posibilitatea de testare a produsului cu posibilitatea de returnare a banilor in cazul in care nu esti multumit. Solicita referinte si recomandari din partea clientilor si verifica parerile acestora despre produsele si serviciile ofertate. Cauta firmele care furnizeaza produse verificate si certificate de catre institutiile de profil NSF si WQA.