”Apa reprezinta un element esential pentru sanatatea noastra”! Nu-i asa ca stim cu totii acest lucru? Sau ca necesarul zilnic de apa pentru hidratarea organismului este de minim 2 – 3 litri de apa, in conditiile in care eliminam prin transpiratie in medie 2,5 litri de apa!
Insa, ce trebuie sa mai stim este faptul ca nu orice apa este beneficasanatatii noastre, ci doar apa potabila! Apa potabila este apa ce trece prin mai multe etape de filtrare sau purificare, indiferent ca este vorba de apa oferita de municipalitate sau cea extrasa din putul propriu. Dar sa le luam pe rand!
Apa potabila oferita de municipalitate: desi trebuie sa recunoastem ca ApaNova face mai eforturi in a oferi populatiei apa tratata de calitate, procesele de (a) coagulare si retinere a diverselor particule prezente in apa bruta, (b) filtrare mecanica cu ajutorul nisipului, (c) filtrare cu ajutorul carbunelui activ si in final (d) clorinare a apei brute sunt necesare dar nu suficiente in eliminarea tuturor contaminantilor din apa de baut.
De exemplu, asupra duritatii apei niciunul din procesele descrise anterior nu actioneaza. Iar daca duritatea apei brute din rau sau din puturile de extractie a apei de la mare adancime este de 10 sau 15 grade germane, este foarte probabil sa avem aceeasi apa dura si la robinet. Pentru a va convinge, puteti accesa oricand site-ul www.apanovabucuresti.ro si dati click pe „Buletin de analiza al apei”. Iar efectele duritatii apei le puteti vedea cu proprii ochi acasa, fie ca este vorba de filtrul de cafea, de centrala termica sau de bateriile din baie. Acelasi lucru este valabil si in cazul nitratilor, de exemplu. Totusi, ca sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, trebuie sa recunoastem ca macar din punct de vedere microbiologic – datorita procesului de clorinare – ApaNova ne ofera o apa sigura, chiar daca uneori in diferite zone ale Bucurestiului care sunt mai apropiate de statiile de tratare a apei mirosul de clor poate fi sesizat usor la robinet.
Apa bruta extrasa din putul propriu: trebuie sa recunosc ca exista foarte putine familii care au surse de apa proprii si care se bucura de o apa potabila. Fie ca zona rezidentiala este mai noua si nu exista canalizare, deci apare pericolul ca din fosele septice sa se infiltreze in panza freatica microorganisme daunatoare sub forma bacteriilor si virusilor patogeni (Ecoli, de ex.) ce pot provoca boli ca hepatita epidemica, dezinterie, enterocolita, boli parazitare etc. Fie ca din buletinul de analiza al apei reiese un continut foarte ridicat de nitriti si nitrati, care odata ingerati se combina cu hemoglobina din sange si creeaza un deficit de xigen care afecteaza mai ales copiii la varste fragede. Fie ca duritatea apei brute este extrem de ridicata si face imposibila utilizarea acesteia pentru baut sau casa. Cu siguranta, sotiile stiu cel mai bine acest lucru pentru ca sunt cele care se lupta cu calcarul depus prin bai si bucatarii.
Daca te confrunti cu o apa de proasta calitate si doresti sa o transformi in apa potabila, sigura pentru tine si familia ta, este extrem de util sa faci inainte de toate un buletin de analiza a apei tale. Este daca vrei o „radiografie” pe baza careia te apuci sa operezi „problemele apei”. Si pentru ca aici conteaza mai mult problema decat sursa de provenienta a apei (municipalitate sau put propriu), le voi sintetiza astfel incat sa fie tuturor mai usor de identificat, inteles si tratat:
Apa mea are urme de nisip si o culoare galbuie: problema se regaseste mai ales in apa provenita din puturi individuale. Poti elimina aceasta turbiditate (pentru ca asa se numeste in termeni de specialitate) prin montarea pe teava de alimentare cu apa din put a unui prefiltru de sedimente de 10 sau 20 microni. Daca turbiditatea este ridicata, recomand instalarea in cascada a doua prefiltre pentru retinerea turbiditatii apei, unul grosier de cca. 50 microni si altul de 20 microni. Pretul acestui prefiltru de sediment este de max. 50 lei, iar cartusul de bumbac (care se schimba ori de cate ori s-a incarcat) este de cca. 7 lei si poate fi gasit in orice magazin de bricolaj.
Apa mea are gust si miros neplacut, de clor: problema poate fi cauzata de clorinarea facuta in exces fie de furnizorul municipal de apa potabila, fie individual. Clorinarea este utila in eliminarea majoritatii bacteriilor si virusilor patogeni, insa prezenta clorului intr-o cantitate prea mare poate afecta gustul apei. Recomand instalarea unui filtru de apa pe baza de carbune activ (fie bloc fie granular) si cu siguranta vei simti o imbunatatire substantiala a gustului si mirosului apei. In functie de bugetul pe care il ai la dispozitie in potabilizarea apei tale, poti alege un filtru de carbune activ simplu din comert (cca. 50 lei) sau unul profesional (Kinetico K 7000 sau Kinetico K7500). Detalii aici.
Apa mea este dura: problema duritatii este des intalnita in majoritatea regiunilor din Romania. Continutul ridicat de calciu si magneziu (pentru ca aceste doua minerale dau duritatea totala). Cea mai folosita si mai eficienta metoda de tratare a duritatii apei peste tot in lume – cel putin pana azi – este cu ajutorul rasinilor schimbatoare de ioni, adica a dedurizatorului sau statiei de dedurizare. Acest dedurizator are un tanc plin cu astfel de rasina cationica ce retine ionii de calciu si magneziu. La un anumit interval de timp, dupa ce apare saturarea rasinii respective, este nevoie de regenerarea acesteia cu ajutorul unei saramuri. Voi reveni intr-un post ulterior cu informatii despre cum sa alegi un dedurizator sau o statie de dedurizare, care sunt criteriile dupa care sa faci cea mai buna alegere in materie de statii de dedurizare!
Apa mea are nitriti si nitrati: in primul rand trebuie stiut faptul ca nitratii apar fie prin poluarea legumelor, fructelor sau a apei (prin stopire, folosirea de ingrasaminte chimice azotoase), fie prin poluarea intentionata sub forma aditivilor alimentari sub forma E-urilor (vezi de ex. nitrit de sodiu, nitrit de potasiu etc). Desi in apa potabila nu se admite legal o concentratie de nitrati mai mult de 50 mg/litru, dr. Mencinicopschi sfatuieste ca apa folosita in special in hrana bebelusilor sa nu aiba o concentratie mai mare de 10 mg/litru., acestia fiind forte sensibili la astfel de contaminanti. Solutia cea mai folosita in eliminarea nitratilor este instalarea unei statii de osmoza inversa. Acolo unde nu este posibila aducerea unei prize electrice, trebuie stiut ca exista si statii de osmoza inversa non-electrice, precum cele de la Kinetico. Sfat util: durata de viata a membranei de osmoza inversa este mai mare daca duritatea apei la intrare este pana in 5 grade germane, asadar in cazul in care apa bruta este foarte dura, se recomanda instalarea unui dedurizator sau statii de dedurizare.
Apa mea are miros de „ou clocit”: problema se regaseste mai ales in cazul puturilor de apa individuale si este generata de existenta in apa a hidrogenului sulfurat in forma gazoasa. In general aceasta problema nu are caracter permanent, fiind influentata intens de ploi si de structura scoartei terestre din zona respectiva. O solutie simpla si la indemana oricui este montarea unui vas tampon in care sa fie colectata apa trasa de pompa din put. In acel vas tampon se va introduce un aerator (pompa de aer similara celor folosite la oxigenarea apei din acvariul de pesti) si se va lasa neacoperit. Fiind un gaz, prin aerarea fortata a apei are loc eliminarea hidrogenul sulfurat, disparand astfel mirosul specific de ou clocit. In cazul in care persista din cauza unei concentratii prea mari, poti cere sfatul specialistilor Kinetico pentru a veni sa faca analiza apei, sa determine concentratia exacta si sa iti ofere solutia tehnica potrivita.
Apa mea are fier: prezenta fierului poate fi sesizata astfel: fie un pronuntat gust metalic al apei, fie o culoare rosu – caramizie ce se regaseste pe cada, chiuveta, vasul de wc, piscina etc. De multe ori, la efectuarea analizei apei se constata ca prezenta fierului este insotita si de o concentratie destul de ridicata de mangan. Solutia in acest caz este instalarea unei statii de deferizare si demanganizare care foloseste o rasina speciala ce retine astfel de compusi. Un avantaj major fata de de statiile de dedurizare este faptul ca acest filtru de apa pentru eliminarea fierului si manganului nu foloseste sarea ca si mediu regenerant, deci costurile cu consumabile sunt zero. Sfat util: atunci cand decideti cu ce furnizor de statii de filtrare apa veti lucra, cereti ca inainte de ofertarea unui echipament sa fie efectuata o analiza a apei pentru a putea fi configurata corect si a functiona in conditii optime.