Blog

Pe firul apei

Escherichia coli (E. coli) in apa de la robinet

Cu siguranta ati auzit cel putin o stire despre un focar de E. coli, in care se anunta retragerea carnii sau a produselor contaminate. Este de mentionat faptul ca aceasta bacterie nu se intalneste numai in alimente, E. coli putand fi gasita si in apa de la robinet.

Ce este E. coli?

E. coli este o bacterie larg raspandita in natura, care se gaseste in mod normal in intestinul omului si al animalelor. Majoritatea bacteriilor care apartin acestui gen sunt inofensive, insa in unele cazuri de dezechilibrare a microflorei intestinale, aceste bacterii pot produce imbolnaviri, printr-o inmultire masiva sau prin aparitia unor tulpini toxicogene.

Prezenta bacteriei E. coli intr-un buletin de apa indica faptul ca a avut loc o contaminare a sursei de alimentare si exista riscul sa va infectati atat prin consumul apei contaminate, cat si prin spalarea fructelor si legumelor cu aceasta apa.

Problemele medicale ce pot sa apara in urma infectarii cu E. coli

Aparitia acestei bacterii in apa reprezinta o problema grava, deoarece ingerarea chiar si a unei cantitati mici de apa contaminata poate duce la probleme grave de sanatate. Exista sute de tulpini de E. coli, insa numai anumite tulpini sunt toxice. Daca v-ati infectat cu bacteria E. coli puteti avea oricare dintre urmatoarele simptome: febra, greata, diaree, crampe abdominale, deshidratare, probleme respiratorii sau chiar pneumonie. Copiii, varstnicii si femeile insarcinate sunt cei mai afectați de contaminarea cu E. coli.

Daca va infectați cu aceasta bacterie ar trebui sa va odihniti cat mai mult posibil, sa va hidratati si sa va adresati medicului daca simptomele devin severe pentru prescrierea unui tratament medicamentos.

Cauzele contaminarii cu E. coli

Cum ajunge E. coli in apa de la robinet? Factorii de mediu si proiectarea infrastructurii din zona dvs. pot facilita contaminarea sursei de apa cu E. coli. Iata cateva metode probabile de contaminare a apei cu bacteria E. coli:

– practici agricole cum ar fi imprastierea gunoiului de grajd pe camp si infiltrarea acestora in panza freatica in perioadele ploioase

– deseuri umane din fosele septice supraincarcate care se scurg in panza freatica si in sursele de apa din apropiere

– sistemele de canalizare se revarsa in timpul precipitatiilor abundente in sursele de apa potabila

Tratarea apei pentru eliminarea E. coli

Cu toate ca exista si statii de osmoza inversa care pot trata anumite bacterii din apa, cel mai eficent sistem de tratare a apei impotriva E. coli este sterilizatorul cu lampa UV.

Tratamentul UV distruge in procent de 99,9% bacteriile si alte microorganisme din apa fara a afecta gustul, culoarea sau mirosul, printre care si bacteria E. coli.

Aceasta bacterie nu poate fi detectata prin gust sau miros. Singura modalitate de a afla daca apa este infestata cu E. coli este testarea apei.

Fantanile sau puturile proprii sunt mai expuse la contaminarea cu E. coli, in special cele de mica adancime care au fost sapate in zone inundabile.

Pentru apa de put, recomandam proprietarilor sa testeze calitatea apei pentru a determina atat contaminantii microbiologici, cat si pe cei fizico-chimici, inainte de a o consuma.