Principalele probleme privind apa imbuteliata pot fi impartite in trei categorii: in primul rand, utilizarea apei imbuteliate este destul de costisitoare, in al doilea rand, poluarea cu plastic distruge mediul inconjurator si in al treilea rand, in multe cazuri apa imbuteliata nu este mentinuta nici macar la aceleasi standarde de calitate in comparatie cu apa de la reteaua publica.
Pe langa acestea, iata 10 lucruri surprinzatoare despre apa imbuteliata:
- Descompunerea unei sticle de unica folosinta de plastic va dura intre 450 si 1000 de ani. Cel mai inspaimantator aspect al acestui fapt este ca aceasta este doar o estimare – nimeni nu stie cu adevarat cat timp dureaza ca plasticul sa se descompuna.
- Apa imbuteliata este de sute de ori mai scumpa decat apa de la robinet. Ati citit bine: apa de la robinet costa aproximativ 0,007 RON pe litru, in timp ce apa imbuteliata costa aproximativ 1.2 RON litrul. Asta inseamna ca apa imbuteliata este de 171 de ori mai scumpa decat apa de la robinet.
- Factura lunara a apei ar fi de 12.000 RON (la un consum de 10 mc) daca serviciul dvs. de apa ar fi taxat la pretul apei imbuteliate. Avand aceste informatii, cu siguranta multi dintre noi vor alege sa umple sticlele refolosibile cu apa filtrata, decat sa cumpere apa imbuteliata de la magazin.
- O familie de 4 persoane, consumand 8 litri de apa pe zi (2 litri/persoana), ar putea economisi aproximativ 3500 de RON pe parcursul unui an daca ar bea apa de la reteaua publica. Asadar investitia achizitionarii unei statii de osmoza inversa ar putea fi recuperata intr-un an de zile, cu certitudinea ca veti consuma o apa sigura.
- Aproximativ 200 de miliarde de sticle de apa din plastic sunt utilizate in fiecare an in intreaga lume, iar mare parte dintre acestea ajung sa polueze mediul inconjurator.
- Consumul de apa imbuteliata este inca in crestere. In ciuda numeroaselor campanii privind efectele devastatoare ale poluarii cu plastic, consumatorii din intreaga lume apeleaza in continuare la apa imbuteliata in numar din ce in ce mai mare. Consumul de apa imbuteliata a crescut cu aproximativ cu 9,5% in fiecare an din 1976.
- Mai mult de o treime din marcile de apa imbuteliata incalca standardele privind calitatea apei. Studiile de specialitate arata ca aproximativ 33% din apa imbuteliata testata a incalcat sau a depasit standardele stabilite de lege privind apa potabila.
- Peste 25% din apa imbuteliata este pur si simplu apa de la robinet. Multe marci de apa imbuteliata isi prezinta sursa de apa de inalta calitate provenita din lacuri sau rauri de munte curate, dar mai mult de o patrime din toata apa imbuteliata este apa de la robinet, de la reteaua publica.
- Apa imbuteliata contine o cantitate de plastic de cel putin doua ori mai mare decat apa de la robinet, iar cel mai intalnit tip de plastic din sticle este polipropilenul, folosit in fabricarea capacului.
- Apa imbuteliata nu are un gust mai bun decat apa de la robinet – de fapt, in urma sondajelor efectuate, participantii au preferat apa de la robinet.
In concluzie, consumul de apa imbuteliata, pe langa faptul ca nu ne aduce niciun beneficiu pentru sanatate, nici din punct de vedere financiar nu va contibui la bunastarea familiei. Varianta cea mai avantajoasa ar fi o statie de osmoza inversa, care iti ofera certitudinea ca bei o apa sigura, a carei investitie o vei recupera destul de rapid!