Blog

Pe firul apei

Ce este si cum se masoara duritatea apei?

Ce este apa dura?

Apa dura este o apa care prezinta un continut ridicat a sarurilor de calciu si magneziu. Este considerata apa dura acea apa care are mai mult de 7 grade germane (in Romania limita admisa de lege pentru apa potabila este de 5 grade germane).

Cum se masoara duritatea apei?

Cele mai comune mituri despre apa dura

Cea mai utilizata unitate de masura a duritatii apei este gradul german (0 dH), reprezentand echivalentul a 17.85 parti per milion. Daca rezultatul testului duritatii apei este redat in miligrame pe litru, puteti calcula duritatea in grade germane impartind valoarea obtinuta la 17,85. De exemplu, daca rezultatul indica o duritate de 250 mg/l, aveti de fapt 14 grade germane.

Mineralele continute de apa dura sunt periculoase pentru organismal uman

Realitate: Descoperirile stiintifice sustinute de oficiali ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii au aratat ca apa potabila bogata in minerale esentiale, in special calciu si magneziu, protejeaza organismul si in putine cazuri poate duce la boli de inima si/sau accident vascular cerebral.

Dedurizatorul filtreaza apa

Realitate: dedurizatoarele nu filtreaza apa, ele fac schimb ionic intre ionii de sodiu si ionii de calciu si magneziu. Ionii de calciu si magneziu sunt absorbiti de rasina cationica, moment in care aceasta elibereaza in apa pura sodiu provenit din saramura preparata pentru regenerare, iar calciul si magneziul sunt eliberati spre canalizare.

Apa dura decoloreaza hainele, usuca pielea si parul

Realitate: apa dura decoloreaza culorile, usuca pielea si parul. Este recomandata instalarea unui dedurizator daca aveti apa dura si piele sensibila. De asemenea, imbracamintea isi va pastra culorile vii mai multa vreme daca o spalati cu apa dedurizata.

Apa cu un numar redus de minerale este alunecoasa in mod natural

Realitate: apa lipsita de minerale in mod natural se simte alunecoasa la atingere (de exemplu: apa de ploaie). Prin eliminarea mineralelor de calciu si magneziu din apa de catre dedurizator, apa tratata devine moale, alunecoasa.

Apa dura provoaca pietre la rinichi

Realitate: apa dura nu provoaca aparitia pietrelor la rinichi. Majoritatea studiilor medicale arata ca deshidratarea este cea care creste sansele de a face pietre la rinichi, iar consumul de apa poate preveni formarea lor.

Cum se testeaza apa dura

Daca apa dvs nu face spuma atunci cand folositi sapunul este necesar sa masurati duritatea. Puteti achizitiona testere de duritate a apei atat din magazinele de profil cat si online. Acestea pot fi sub forma de stripuri sau kituri cu reactivi, ambele metode fiind usor de utilizat. Citirea acestora se face urmarind variatia culorii din rosu in verde.

Interpretarea rezultatelor testelor de duritate a apei

Daca testul dvs. de masurare a duritatii apei are ca rezultat o valoare mai mica de 1 grad german (17,85 mg/l sau mai putin), inseamna aveti apa moale. In cele ce urmeaza va prezentam o clasificare a apei dure in functie de rezultatele obtinute:

Duritate exprimata in grade germaneDuritate exprimata in mg/l sau ppmDuritatea apei
<1<17,85apa moale
1 – 3,517,85 – 60apa usor dura
3,5 – 760 – 120apa moderat dura
7 – 10120 – 180apa dura
>10>180apa foarte dura

Daca ati facut testul apei si ati descoperit ca aveti apa dura trimiteti rezultatul obtinut prin formularul de contact de pe site-ul nostru si un specialist KineticRo Solutions va va contacta in vederea configurarii statiei de dedurizare optime nevoilor dvs. http://www.kineticsolutions.ro/contact/.