Blog

Pe firul apei

De ce ar trebui firma mea sa investeasca intr-o statie de dedurizare a apei?

Daca in compania ta se utilizeaza agentul termic sau apa tehnologica in procesul de productie, cu siguranta te-ai confruntat cu problema calcarului sau apei dure. In general, duritatea apei genereaza costuri ridicate de intretinere in toate domeniile de activitate in care este utilizata apa: industria chimica, industria alimentara, industria bauturilor racoritoare sau alcoolice, industria medicamentelor etc. De asemenea, cu problema calcarului din apa se confrunta implicit si scoli, spitale, hoteluri pentru ca toate implica un anumit consum de apa, detin echipamente de incalzire si/sau producere a aburului. Duritatea apei nu reprezinta altceva decat existenta unei concentratii sporite de calciu si magneziu.

Cum se depune calcarul?

Atunci cand sunt prezenti in apa furnizata de municipalitate sau cea provenita din foraj propriu, ionii de calciu si magneziu precipita si se depun treptat pe interiorul tevilor, ducand la caderi de presiune si, in timp, chiar la obturarea tevilor. Instalatiile de incalzire inregistreaza in timp cresteri semnificative ale consumului energetic din cauza scaderii randamentului transferului termic, ceea ce inseamna costuri mai mari la facturile de gaz sau curent, deprecierea accelerata a utilajelor si instalatiilor ce intra in contact cu apa.

In prezent, observam o evolutie pozitiva a domeniului legat de tratarea apei, semn ca tot mai multe firme au constientizat problema calcarului din apa si au gasit solutia eficientizarii costurilor de productie prin achizitionarea unui dedurizator industrial sau a unei statii complexe de dedurizare a apei folosite in productie. Devine tot mai evident ca sunt mai ridicate costurile de a functiona fara o statie de dedurizare, decat cele implicate de instalarea uneia. Asadar, problema care se ridica nu este aceea ca de ce ai avea nevoie de un filtru de tratare a apei, ci cum sa alegi acel sistem de tratare apei care sa aiba cel mai bun raport pret-calitate.

Ce statie de dedurizare a apei sa aleg pentru ca investitia mea sa fie durabila si sa imi ofere continuu apa tratata?

Faza de evaluare a pietei este critica in alegerea si instalarea a unei statii industriale de dedurizare a apei pentru un debit ridicat. Fiind mai multi factori de luat in considerare, este esential sa beneficiezi de consultanta tehnica adecvata in care sa fie identificate: problemele fizico-chimice si microbiologice ale apei ce trebuie tratata, constrangeri de spatiu privind instalarea, cerinte de debit necesar si presiune a apei, consum de apa orar sau lunar etc.

De exemplu, alegerea unei statii de tratare apa ce asigura un debit prea mic si necorelat in raport cu varfurile de consum din timpul productiei, va afecta fluxul de productie si iti genera probleme si intarzieri in livrarea produselor. Sau se poate ca furnizorul tau de sisteme de filtrare si tratare a apei sa nu ia in considerare toate aspectele importante prezentate mai sus si sa iti oferteze o statie de dedurizare a apei care sa se dovedeasca mult supradimensionata in raport cu nevoile tale reale. Lipsa lor de neprofesionalism inseamna costuri mai mari pentru tine.

De asemenea, orice statie de filtrare a apei trebuie setata astfel incat sa optimizeze consumul de sare si apa in procesul de regenerare a rasinii cationice fara a pune in pericol calitatea apei furnizate in procesul de productie. Doar asa, va puteti asigura ca ati facut o investitie durabila in tratarea apei, veti imbunatati durata de viata a echipamentelor si instalatiilor sanitare si termice si, nu in ultimul rand, veti reusi optimizarea profitului.

Cum sa aleg statia de dedurizare a apei potrivita?

Fiind o concurenta acerba, observam la o simpla cautare pe google ca suntem bombardati cu informatii, multe dintre ele mai putin familiare. Iti oferim mai jos cateva criterii pe care sa le iei in calcul atunci cand alegi un sistem de filtrare a apei pentru firma ta:

  1. Cauta profesionistii: aceia care iti trimit oferta imediat dupa ce ai terminat prima conversatie telefonica cu ei, pentru stiu ei exact ce iti trebuie, trebuie EVITATI! La fel cum un doctor, inainte de a-ti face o operatie chirurgicala, iti face analize de sange, radiografiere, sta de vorba cu tine sa intelega istoricul bolii direct de la pacient, tot asa ar trebui sa se comporte si profesionistii in tratarea apei: intai radiografiaza „boala” firmei tale, face analiza apei si doar apoi stabileste statia de tratare a apei potrivita nevoilor tale. Tot profesionalism inseamna si oferirea de asistenta post-garantie astfel incat sa se asigure ca se respecta conditiile tehnice de exploatare a statiei de tratare a apei, ca apa furnizata este in parametrii stabiliti de lege. Noi, echipa KineticRo Solutions, ne mandrim cu faptul ca am schimbat usor usor paradigma de a face business in domeniul tratarii apei in Romania. Intra pe site-ul nostru kineticsolutions.ro si vei observa ce inseamna „a trata apa cu profesionalism”. Vei putea solicita consultanta gratuita la tine acasa, analiza gratuita a apei tale si chiar testare gratuita a statiei de dedurizare timp de 7 zile.
  2. Cauta informatii: fiind o investitie pentru termen lung, statia de dedurizare a apei nu trebuie aleasa „la plezneala” pentru ca iti creste substantial costurile in viitor. Informeaza-te cu privire la renumele producatorului respectiv, tara unde este fabricat dedurizatorul respectiv, caracteristicile acestuia, consumurile de apa si sare pe regenerare, termenul de garantie oferit, pachetul de servicii post-garantie, portofoliul de clienti cu care se lauda diversi furnizori etc. Desi exista multe firme ce comercializeaza sisteme de filtrare a apei (de la dedurizatoare, pana la filtre complete de dedurizare – deferizare – demanganizare a apei sau statii de osmoza inversa) exista diferente substantiale intre diferite sisteme de tratare: majoritatea dedurizatoarelor sunt prevazute cu un singur tanc de filtrare, in timp ce altele au un sistem duplex, cu doua tancuri ce functioneaza alternativ precum cele Kinetico. De asemenea, exista diferente privind modul de functionare cu curent electric sau fara curent, adica prin folosirea fortei cinetice a apei. Nu in ultimul rand, trebuie sa va informati cu privire la preturile practicate de aceste firme. Doar dupa ce aveti toate aceste informatii, puteti sa luati decizia optima din punct de vedere al raportului pret-calitate.     
  3. Alege corect: in functie de bugetul pe care il ai la dispozitie, trebuie sa alegi cel mai bun filtru de apa si nu iti poti permite sa iei decizii suboptimale pentru ca acestea costa (bani pentru eventuale reparatii, timp pierdut cu rezolvarea problemelor cauzate de apa netratata, stricarea si nevoia de reparatii a instalatiilor sanitare si termice ce au fost afectate intre timp). Tocmai de aceea, se poate ca ceea ce este ieftin sa nu fie si neaparat bun! Sau altfel spus, sa fim prea saraci ca sa ne permitem filtre de apa ieftine! Alege acei furnizori cu experienta si expertiza in domeniu, alege acele sisteme de tratare a apei care au demonstrat fiabilitate in timp. Alege pe cei carora le pasa de tine si dupa achizitionarea sistemului de tratare a apei si nu doar la achizitionarea sa!