Blog

Pe firul apei

Sodiu (Na+) din apa dedurizata

Principala intrebare aparuta in timpul unei discutii despre procesul de dedurizare al apei este cea legata de “problema” sodiului ramas in apa in urma procesului de tratare.

Nu de putine ori gasim informatii eronate legate de consumul de sare in diverse articole, atat pe internet cat si in presa. Este posibil ca acestea sa apara din cauza diferitelor studii de specialitate care se contrazic cu privire la impactul real al sodiului in dieta nostra. Este cunoscut faptul ca trebuie sa avem un aport de sodiu in organism pentru a trai, dar intrebarea este: care este cantitatea necesara pentru o viata sanatoasa? Nu vom incerca sa raspundem la aceasta intrebare, insa va vom prezentam in tabelele de mai jos care este cantitatea aproximativa de sodiu ingerata de fiecare dintre noi in viata de zi cu zi.

In procesul de dedurizare este folosit sodiul (sarea) pentru a inlocui ionii de calciu și magneziu (ce indica duritatea apei). Prin urmare, atunci cand  sunt eliminati ionii de calciu si magneziu, locul lor este luat de ionii de sodiu. Cantitatea de sodiu lasata in apa in urma procesului de dedurizare este destul de mica si nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru o persoana sanatoasa. Mai mult decat atat, regulamentele privind apa potabila din SUA nu mai iau in considerare sodiul ca o componenta a apei datorita cantitatii mici in care acesta poate fi determinat. Cu toate acestea, in cazul in care o persoana are indoieli in privinta consumului de apa dedurizata, din pricina sodiului pe care aceasta il contine, ar trebui sa consulte medicul specialist.

Tabelele de mai jos urmeaza sa va ofere informatiile necesare despre sodiul din apa dedurizata in raport cu sodiul din alimente. De exemplu, daca ati baut 3 litri de apa care, inainte de dedurizare a avut duritatea 10 grade germane, aportul de sodiu din acea apa este de doar 225 miligrame, adica aproximativ 4,3% din media zilnica de sodiu acceptata pentru apa potabila. De asemenea aceasta cantitate de sodiu este mai mica decat cea regasita in doua felii de paine.

MancareSodiul continut exprimat in mg
Mic Dejun
½ pahar suc de rosii270
1 ou (fara sare)60
2 felii de bacon150
2 biscuiti sau 2 felii de paine300
2 lingurite de margarina100
Pranz
Carne de vita 80 g900
Branza topita 28 g420
2 felii de paine alba300
1 cana de lapte120
1 maslina mare130
1 castravete murat930
1 lingurita mustar60
10 chipsuri din cartof200
Cina
Friptura (fara sare) 170 g80
Salata verde cu 28 g de sos frantuzesc450
Cartofi copti cu sare240
2 lingurite margarina100
2 felii de paine300
Sodiu total5110 miligrame

Adaos de sodiu in apa in urma procesului de dedurizare a apei

Duritatea apei bruteAdaos de sodiu in urma schimbului ionic
Duritatea exprimata in grade germaneSodiu exprimat in miligrame/litru de apa
1

5

6

7

8

9

10

15

20

30

40

7,5

37

44

52

60

68

75

112

150

225

300

Sodiu din apa vs. sodiu din alimente/zi

Duritatea apei bruteMg sodiu/3 litri de apa dedurizataMg sodiu din mancareMg sodiu total consumat pe zi% sodiu luat din apa dedurizata
1

5

10

15

20

30

40

23

111

225

336

450

675

900

5000

5000

5000

5000

5000

5000

5000

5023

5111

5225

5336

5450

5675

5900

0,4

2,1

4,3

6,3

8,2

11,9

15,2