Principala intrebare aparuta in timpul unei discutii despre procesul de dedurizare al apei este cea legata de “problema” sodiului ramas in apa in urma procesului de tratare.
Nu de putine ori gasim informatii eronate legate de consumul de sare in diverse articole, atat pe internet cat si in presa. Este posibil ca acestea sa apara din cauza diferitelor studii de specialitate care se contrazic cu privire la impactul real al sodiului in dieta nostra. Este cunoscut faptul ca trebuie sa avem un aport de sodiu in organism pentru a trai, dar intrebarea este: care este cantitatea necesara pentru o viata sanatoasa? Nu vom incerca sa raspundem la aceasta intrebare, insa va vom prezentam in tabelele de mai jos care este cantitatea aproximativa de sodiu ingerata de fiecare dintre noi in viata de zi cu zi.
In procesul de dedurizare este folosit sodiul (sarea) pentru a inlocui ionii de calciu și magneziu (ce indica duritatea apei). Prin urmare, atunci cand sunt eliminati ionii de calciu si magneziu, locul lor este luat de ionii de sodiu. Cantitatea de sodiu lasata in apa in urma procesului de dedurizare este destul de mica si nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru o persoana sanatoasa. Mai mult decat atat, regulamentele privind apa potabila din SUA nu mai iau in considerare sodiul ca o componenta a apei datorita cantitatii mici in care acesta poate fi determinat. Cu toate acestea, in cazul in care o persoana are indoieli in privinta consumului de apa dedurizata, din pricina sodiului pe care aceasta il contine, ar trebui sa consulte medicul specialist.
Tabelele de mai jos urmeaza sa va ofere informatiile necesare despre sodiul din apa dedurizata in raport cu sodiul din alimente. De exemplu, daca ati baut 3 litri de apa care, inainte de dedurizare a avut duritatea 10 grade germane, aportul de sodiu din acea apa este de doar 225 miligrame, adica aproximativ 4,3% din media zilnica de sodiu acceptata pentru apa potabila. De asemenea aceasta cantitate de sodiu este mai mica decat cea regasita in doua felii de paine.
Mancare | Sodiul continut exprimat in mg |
Mic Dejun | |
½ pahar suc de rosii | 270 |
1 ou (fara sare) | 60 |
2 felii de bacon | 150 |
2 biscuiti sau 2 felii de paine | 300 |
2 lingurite de margarina | 100 |
Pranz | |
Carne de vita 80 g | 900 |
Branza topita 28 g | 420 |
2 felii de paine alba | 300 |
1 cana de lapte | 120 |
1 maslina mare | 130 |
1 castravete murat | 930 |
1 lingurita mustar | 60 |
10 chipsuri din cartof | 200 |
Cina | |
Friptura (fara sare) 170 g | 80 |
Salata verde cu 28 g de sos frantuzesc | 450 |
Cartofi copti cu sare | 240 |
2 lingurite margarina | 100 |
2 felii de paine | 300 |
Sodiu total | 5110 miligrame |
Adaos de sodiu in apa in urma procesului de dedurizare a apei |
Duritatea apei brute | Adaos de sodiu in urma schimbului ionic |
Duritatea exprimata in grade germane | Sodiu exprimat in miligrame/litru de apa |
1 5 6 7 8 9 10 15 20 30 40 | 7,5 37 44 52 60 68 75 112 150 225 300 |
Sodiu din apa vs. sodiu din alimente/zi |
Duritatea apei brute | Mg sodiu/3 litri de apa dedurizata | Mg sodiu din mancare | Mg sodiu total consumat pe zi | % sodiu luat din apa dedurizata |
1 5 10 15 20 30 40 | 23 111 225 336 450 675 900 | 5000 5000 5000 5000 5000 5000 5000 | 5023 5111 5225 5336 5450 5675 5900 | 0,4 2,1 4,3 6,3 8,2 11,9 15,2 |