Ati observat ca dedurizatorul nu mai functioneaza asa cum ar trebui? Aruncati o privire in rezervorul de sare si vedeti daca nu cumva s-a format o crusta sub tabletele de sare. Aceasta este o problema des intalnita din cauza umiditatii, dar poate sa apara si in situatia in care nu se foloseste o sare de dedurizare de calitate superioara. Din fericire este o problema pe care o puteti rezolva singuri, fara ajutor de specialitate.
Atunci cand este umiditate ridicata sau cand folosim o sare de dedurizare slaba calitativ, care se sfarama foarte usor, se formeaza aceasta crusta ce impiedica dedurizatorul sa se regenereze corect. Statia de tratare nu-si poate prepara corect saramura, cu care trebuie sa clateasca rasina incarcata cu ioni de calciu si magneziu, deoarece sarea nu poate ajunge la apa din cauza crustei formate pe fundul rerezvorului. Daca nu avem saramura, patul de rasina nu se poate regenera, iar statia nu mai are capacitatea sa dedurizeze apa.
Iata cum puteti rezolva aceasta problema in 7 pasi:
- Opriti alimentarea cu apa la dedurizator. Puteti face acest lucru trecand statia pe bypass.
- Cautati un instrument pe care il puteti utiliza pentru a sparge crusta de sare (manerul de la matura sau mopul functioneaza de obicei excelent).
- Introduceti capatul manerului in rezervor si folositi-l pentru a sparge crusta de sare. Atentie! Nu folositi mai multa forta decat este necesar si fiti foarte atenti sa nu atingeti peretii rezervorului sau sa rupeti gratarul pe care sta sarea.
- Pe masura ce spargeti crusta, folositi un recipient de plastic pentru a scoate bucatile de sare cristilizata din rezervor.
- Dupa ce ati eliminat toata sarea, indepartati apa ramasa in rezervor cu ajutorul unui vas.
- In cele din urma adaugati sare noua in rezervor si dati drumul la apa.
- Efectuati regenerare manuala pentru fiecare tanc cu rasina, dupa care ar trebui sa va bucurati din nou de apa tratata.
Daca aveti frecvent probleme cu depunerile de sare cristalizata, problema ar putea fi chiar sarea de dedurizare. Incercati sa folositi o sare de dedurizare de puritate de minim 99,6%. Conteaza foarte mult si procesul de fabricare a acesteia. Sarea de dedurizare este clorura de sodiu (NaCl) care se poate obtine prin doua procese: recristalizare sau pastilare.
Recristalizarea reprezinta procesul de separare a fazei solide la solidificarea substantei topite sau de separare a unei substante solide din solutie. Un avantaj al recristalizarii este faptul ca permite purificarea unor substante, chiar in cantitati foarte mici, de ordinul miligramelor.
Procesul de pastilere presupune umezirea cristalelor de sare pentru ca ulterior acestea sa fie presate sub forma de tablete.
Intotdeauna optati pentru sarea de dedurizare produsa prin recristalizare, care se ragaseste la saci de plastic de 25 kg, deoarece nu lasa impuritati si protejeaza rasina cationica a statiei de tratare apa.
Deasemenea, evitati sa puneti in rezervor sarea macinata de pe fundul sacului.
Cu cat sarea de dedurizare are o calitate mai buna (puritate peste 99,6%), cu atat rasina cationica din dedurizator va avea o durata de viata mai lunga.
In cazul in care ati indeplinit toare aspectele mentionate anterior si statia de dedurizare apa nu functioneaza in parametrii normali, va recomandam sa cereti ajutorul personalului autorizat pentru verificarea echipamentului.