Nitratii reprezinta partea anionica a unei sari de sodiu sau potasiu. In mod traditional, acest compus era folosit in fabricarea prafului de pusca si munitii fiind extras din urina si apoi minat. In prezent, nitratii sunt de asemenea utilizati ca sursa de azot din ingrasaminte anorganice. Trebuie stiut asadar ca majoritatea locuintelor construite pe foste terenuri agricole sunt susceptibile a avea apa contaminata cu nitrati si nitriti, cel putin in prima si a doua panza freatica.
Care sunt limitele admise de lege pentru continutul de nitrati in apa?
In apa, limita admisa de lege pentru apa potabila stabilita de Agentia de Protectie a Mediului este:
Romania si UE: max. 50 mg/l – nitrati (NO3)
SUA: max. 10 mg/l – nitrati (NO3)
Atentie la apa pe care o beau copiii. Pericolul bolii albastre!
In privinta concentratiei maxim admisa de nitrati in apa, autoritatile din SUA si UE au stabilit ca, pentru copiii cu varsta mai mica de 10 ani, concentratia de nitrati din apa trebuie sa fie mai mica de 10 mg NO3/l. Acest lucru se impune deoarece tractul digestiv al copiilor nu are capacitatea sa suporte concentratii de nitrati in apa mai mari de 10 mg/l, iar cantitatea de apa pe care o consuma este proportional mai mare decat greutatea lor corporala.
Copilul poate fi expus la nitrati atunci cand bea apa sau consuma mancare preparata cu apa contaminata cu nitrati. Nitratii se leaga la molecula methemoglobina care transporta oxigenul in fluxul sanguin, facand astfel indisponibila oxigenarea corecta. Ca rezultat, pielea si buzele copilului capata culoarea albastru, copilul poate suferi scurte pauze de respiratie si poate deveni agitat sau apatic.
Boala se numeste methemoglobinemie sau “sindromul copilului albastru.” Desi nitratii din apa sunt un factor agravant, inca nu au fost elaborate probe stiintifice suficiente pentru a sustine o asociere a nitratilor din apa potabila cu diverse malformatii congenitale, avorturi spontane, apnee etc.
Cum se contamineaza apa cu nitrati?
Sursele de incarcare cu nitrati a apei din puturi sunt de obicei operatiunile de ingrasare a terenurilor agricole cu azotat, gunoiul de grajd sau fosele septice. Este mult mai probabil ca nitratii sa fie gasiti in sursele de apa la sol de mica adancime decat in puturile de mare adancime. Municipalitatile trebuie sa monitorizeze si sa trateze pentru a respecta limita legala de nitrati in apa, prin urmare, alimentarea cu apa provenita din surse proprii prezinta un risc mai mare de contaminare cu nitrati.
Cum eliminam nitratii si nitritii si apa pe care o bem? Ce filtre de tratare a apei sunt recomandate?
Nitratii din apa potabila pot fi tratati eficient cu un filtru de apa (numit si statie de osmoza inversa) – montat de obicei la chiuveta din bucatarie, prin distilare sau sisteme de denitrificare ce contin rasina schimbatoare de ioni. In momentul in care sapam un put, trebuie avut in vedere urmatoarele lucruri: adancimea putului, distanta fata de drenaj/canalizare si distanta fata de fosele septice din proximitatea putului respectiv. Si, pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi, recomandam sa fie contactat un specialist in tratarea apei pentru a verifica calitatea apei.