Iata ce trebuie sa stiti daca detineti un astfel de filtru pentru tratarea apei privind regenerarea (curatarea) rasinii in functie de timp respectiv in functie de volumul de apa consumat!
Odata ce descoperim avantajele folosirii apei dedurizate tratate cu ajutorul dedurizatoarelor sau statiilor de dedurizare, in mod firesc vor aparea multe intrebari privind modul lor de functionare, cum are loc procesul de regenerare a acestor filtre de tratare a apei, cata sare sau apa consuma in cadrul unui ciclu de regenerare etc. Cel mai des intalnite intrebari sunt despre modul in care dedurizatorul de apa „stie” cand trebuie sa se regenereze. In continuare, vom examina cele doua categorii privind regenerarea dedurizatoarelor (a statiilor si filtrelor de tratare a apei in general): (a) in functie de timp si (b) volumetrica sau “la cerere”.
Regenerarea automata in functie de timp
Regenerarea unui dedurizator de apa in functie de timp a fost una dintre primele metode dezvoltate pentru echipamentele de tratare a apei cu controller electronic. Aceste filtre de potabilizare a apei se opreau din functionare la sfarsitul zilei si proprietarul trebuia sa reporneasca dedurizatorul manual. In prezent, majoritatea valvelor de control dispun de un timer (digital) care are posibilitatea de a selecta atat ora de incepere a regenerarii dedurizatorului cat si numarul de zile dintre doua regenerari.
Cand dedurizatorul incepe regenerarea rasinii cationice, valva de control deschide un by-pass prin care apa nededurizata ajunge la consumatori (robinete, dusuri etc), evident in cazul in care familia respectiva consuma apa. Timer-ul / ceasul este de obicei setat sa porneasca regenerarea la miezul noptii (de ex. ora 02:00) pentru a minimiza astfel cantitatea de apa nededurizata care este furnizata in casa (diminuandu-se astfel pericolul uzurii accentuate a bateriilor, centralei, boiler-ului etc).
Procesul de regenerare poate avea loc la un interval de cateva zile sau in fiecare noapte – in functie de setarea privind consumul zilnic de apa estimat. O atentie deosebita trebuie acordata selectiei intervalului de regenerare pentru a preveni consumul inutil de sare (daca intervalul setat este prea mic in raport cu situatia dvs concreta) dar si furnizarea de apa netratata catre consumatorii din locuinta (daca intervalul de timp setat este prea mare, ceea ce conduce la o incarcare accentuata a rasinii cu ionii de calciu si magneziu).
Pentru o mai buna intelegere a incovenientelor sau limitelor cu care va puteti confrunta daca optati pentru o statie de dedurizare a apei ce functioneaza cu ajutorul curentului electric, luati in considerare, prin analogie, modalitatea de a alimenta rezervorul autoturismului dvs. cu ajutorul unui „ceas”. Estimand cat de multi kilometri parcurgeti de obicei si tinand seama de capacitatea rezervorului de combustibil, este nevoie – sa spunem – sa realimentati rezervorului masinii la fiecare patru zile, in jurul pranzului, indiferent de situatie. Daca veti parcurge mai putini kilometri decat ati estimat initial, cand alimentati la pompa rezervorul dvs. va “da pe dinafara”. Daca veti conduce mai mult decat ati estimat, veti ramane fara benzina in mijlocul drumului.
Dedurizatoarele si, in general, statiile de tratare a apei cu regenerare in functie de timp trebuie setate pe baza unor estimari cat mai exacte a consumului de apa pentru a eficientiza functionarea acestora. Daca intr-o zi, aveti musafiri in vizita sau aveti mai multe haine de spalat, spalati cainele, masina sau umpleti piscina copiilor, iar consumul de apa este mai mare decat ati estimat initial, rasina cationica din dedurizator se va epuiza mai devreme si va furniza catre consumatori apa dura. Deasemenea, daca plecati in vacanta si nu veti avea consum de apa in casa, dedurizatorul va efectua regenerarea conform setarilor electronice consumand astfel inutil sare si apa la fiecare ciclu de regenerare. De aceea, un dedurizator cu panou electronic pentru setarea regenerarii in functie de timp implica costuri de operare mult mai mari decat un sistem ajustat perfect la consumul real de apa. Unele sisteme de dedurizare au incorporati senzori care pot detecta momentul in care este nevoie de regenerare. Acest senzor prezinta avantaje fata de timer-ul clasic, dar dedurizatorul continua sa aiba nevoie de regenerare la miezul noptii.
Regenerare automata volumetrica sau “la cerere”
Dedurizatoarele cu functie de regenerare volumetrica isi incep automat regenerarea atunci cand capacitatea de schimb ionic a rasinii cationice a fost atinsa, lucru ce se poate intampla in orice moment al zilei. Este ca si cum ti-ai alimenta rezervorul de gaz al autoturismului atunci cand se goleste. Un contor volumetric integrat in valva de control totalizeaza volumul de apa care a trecut prin sistem. Pe baza duritatii apei brute la intrarea in dedurizator si a capacitatii de schimb ionic a rasinii, contorul volumetric este setat sa porneasca regenerarea doar atunci cand intregul pat de rasina a fost epuizat.
Cand contorul volumetric da semnalul, valva dedurizatorului incepe seria etapelor de regenerare care includ de obicei trecerea saramurii prin patul de rasina, clatirea saramurii spalarea rasinii in contracurent. Ulterior, sistemul este pregatit pentru a functiona si furniza in continuare apa dedurizata. Unele filtre de dedurizare mono-tanc (simplex) cu functie de regenerare volumetrica prezinta tancuri de dimensiuni reduse cu rasina cationica pentru a avea timpi relativ mici de regenerare. Astfel, pot limita volumul de apa dura care ajunge la consumatori.
Daca insa ajungem sa vorbim de filtrele non-electrice de tratare a apei precum cele concepute de Kinetico US observam ca toate aceste sisteme de tratare a apei sunt prevazute cu doua tancuri cu rasina ce functioneaza alternativ (cand unul intra in regenerare, celalalt furnizeaza apa dedurizata catre consumatori). Doar acest tip de statii de filtrare a apei garanteaza faptul ca dedurizatorul nu va furniza niciodata apa dura catre consumatorii din casa. Practic, filtrele de apa Kinetico sunt astfel concepute pentru a nu face compromisuri cand e vorba de calitatea apei pe care o folosim. Este ca si cum ati avea doua rezervoare de combustibil in masina si atunci cand unul se epuizeaza, masina comuta automat pe celalalt pentru a va continua fara griji drumul.
Ambele variante de dedurizatoare cu functie de regenerare volumetrica, fie ca sunt simplex sau duplex, prezinta o fiabilitate comparativa ridicata privind durata de exploatare a patului de rasina cationica din tancuri dar si un consum mai redus de sare fata de statiile electrice de filtrare a apei.
Concluzie
Am trecut in revista cateva dintre diferentele majore intre dedurizatoarele de apa cu regenerare in functie de timp vs. regenerare volumetrica “la cerere”. Stiind aceste diferente, ele va vor fi cu siguranta utile atunci cand va veti interesa de achizitionarea unui sistem de dedurizare apa cat mai potrivit nevoilor dvs. Daca sunteti in cautarea unui filtru profesional de tratare a apei, diferenta Kinetico va va convinge cu siguranta.