Blog

Pe firul apei

Apa alcalina sau apa cu pH ridicat

Moda dietei cu apa alcalina a explodat printre vedetele de la Hollywood in urma cu cativa ani si s-a raspandit rapid in toata lumea. Cum se intampla de obicei, aceasta moda a dezvoltat rapid si o adevarata industrie profitabila legata de alimentatia alcalina, in care un rol important il are apa. Dar cum si de unde sa ne procuram “apa alcalina”?

Teoretic, ai doua variante: 1. poti sa ti-o produci acasa, daca achizitionezi unele dispozitive casnice de ionizare a apei (tip Kangen) prin intermediul carora cresti pH-ul apei la valori cuprinse intre 8,5÷9,5 sau 2. cumperi apa imbuteliata naturala sau artificiala, de izvor sau de masa, dar cu pH ridicat, de obicei intre 9,0÷9,4.

Aparent mecanismul de alcalinizare a apei este simplu si pare logic. Dieta moderna, dominata de alimente procesate, are un caracter preponderent acid, care este transferat catre organism, favorizand aparitia a tot felul de afectiuni. Unii comercianti incearca sa ne convinga ca este suficient sa bei o apa cu un pH ridicat, cu caracter alcalin (bazic) si aceasta va contribui la neutralizarea excesului de acid din organism si ii va readuce astfel echilibrul. DAR lucrurile nu sunt atat de simple si cateodata nici macar atat de adevarate.

De data aceasta, nu voi aborda aspectele referitoare la cat de benefice sunt pentru sanatate apele alcaline (am facut-o deja intr-un alt articol https://www.kineticsolutions.ro/despre-apa-alcalina-adevar-sau-doar-marketing/.) Exista in continuare discutii contradictorii intre medici referitoare la acest capitol. Voi incerca insa sa clarific (pe intelesul tuturor) ce inseamna o apa alcalina si care sunt calitatile care confera unei ape o putere mai mare sau mai mica de neutralizare a unui mediu acid in organism.

In primul rand, trebuie retinut faptul ca NU intotdeauna o apa cu pH ridicat, are o putere ridicata de neutralizare a acidului. Totul pleaca de la o confuzie intre doi parametrii indicatori ce caracterizeaza o apa, respectiv alcalinitatea şi pH-ul. Aceasta confuzie este “intretinuta si alimentata” de promotorii “apelor alcaline” si este speculata de “specialistii” in marketing pentru a promova si a vinde ape cu proprietati de cele mai multe ori imaginare.

Conform studiilor de specialitate, pH-ul (potentialul hidrogenului) reprezinta logaritmul zecimal cu semn schimbat (-) al activitatii ionilor de hidrogen dintr-o solutie. Unitatea de masura a pH-ului este conventionala si este cuprinsa intre 1 si 14. La un pH mai mic de 7, apa are un caracter acid, iar la unul mai mare de 7, apa are un caracter bazic (sau alcalin).

Spre deosebire de pH, Alcalinitatea unei solutii apoase reprezinta capacitatea acelei solutii de a neutraliza un acid. Alcalinitatea unei ape este conferita de concentratia acesteia in ioni de bicarbonat (HCO3-), carbonat(CO3-2) si hidroxid (OH-). Alcalinitatea se exprimă in mg/l.

Alcalinitatea este parametrul care imprima apei proprietatea de a se opune unei schimbari bruste a pH-ului.

De exemplu: daca adaugăm acid intr-o apa alcalina, aceasta nu isi va micsora imediat pH-ul. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca in primele momente carbonatii din apa vor neutraliza acidul adaugat, astfel incat pH-ul nu va scadea decat dupa „consumarea” intregii cantitati de ioni de bicarbonati si carbonate din apa. In mod similar, daca peste o solutie acida, turnam o apa cu o alcalinitate mare, aceasta va avea tendinta de crestere a pH-ului (neutralizare a acidului) cu atat mai rapid cu cat cantitatea de bicarbonate/carbonate din apa este mai mare.

Exista o legatura intre pH si alcalinitate, in sensul ca de obicei apele cu alcalinitate mare au pH-ul mai mare de 7, DAR acest lucru nu este obligatoriu. Exista si exceptii – ele fiind reprezentate de unele ape minerale naturale, natural carbogazoase traditionale (de tip Geroldsteiner, Appolinaris, Vichy Catalan, Borsec, Poiana Negrii, Tusnad, Valcele, etc). Aceste ape au un pH acid (intre 5,5÷6.5), datorita prezentei dioxidului de carbon de origine naturala, dar au si o cantitate mare de bicarbonati de calciu, sodiu si magneziu dizolvati. Astfel, in mod aparent paradoxal, desi au un pH acid, capacitatea acestor ape de neutralizare a acizilor este mai mare decât a apelor cu pH>9, dar slab mineralizate!!! ATENTIE insa, este vorba aici doar despre ape minerale natural carbogazoase si nu ape minerale carbogazeificate, provenite din ape plate imbogatite artificial cu CO2.

Experimental, se poate demonstra destul de usor, ca in general, apele minerale natural plate cu un continut de bicarbonati peste 200 mg/l (Vichy Celestines, San Pellegrino, Evian, Borsec, Cheile Bicazului, Zizin, Dorna-Izvorul Alb, etc), in ciuda unui pH aparent scazut (7,2÷7,6) au la randul lor, o putere de neutralizare a acizilor mult mai mare decat a unei ape de izvor “alcaline” cu pH-ul de 9,4, dar cu un continut de bicarbonati sub 100mg/l.

Deci, daca doriti sa beti o apa alcalina, care sa detina o putere mare de neutralizare a acizilor din organism, cititi analiza chimica de pe eticheta sticlei de apa. NU va uitati la valoarea pH-ului, aceasta poate fi inselatoare. Uitati-va la continutul apei in bicarbonati (HCO3-) si alegeti apa cu valoarea cat mai mare.

Multe ape minerale naturale romanesti, fie ca sunt plate sau natural carbogazoase, au capacitatea de neutralizare a acizilor (alcalinitatea) mult mai mare decat a asa ziselor “ape alcaline” de izvor sau ionizate artificial, cu pH-ul mai mare de 9, dar cu mineralitate scazuta (cantitate mica de bicarbonati dizolvati).

Ca o regula generala, daca sunteti un fan al apelor minerale plate, alegeti apele cu un continut de bicarbonati de peste 200 mg/l, iar daca preferati apele minerale natural carbogazoase, alegeti apele cu o valoare a bicarbonatilor mai mare ca 1000 mg/l.