Blog

Pe firul apei

Afecteaza dedurizatorul eficienta fosei septice?

Daca va confruntati cu problemele apei dure stiti deja cat de costisitoare pot fi efectele acesteia – depuneri de calcar pe echipamentele electrocasnice, pe sistemele de incalzire apa, haine aspre dupa spalare, etc. Dar dedurizatorul dvs. de apa distruge eficienta fosei septice?

 Dedurizarea apei

Dedurizarea apei inseamna reducerea ionilor de calciu si magneziu prin intermediul unui schimb ionic realizat de rasina cationica (rasina schimbatoare de ioni) din tancurile dedurizatorului. Cand apa dura traverseaza patul de rasina cationica, ionii de calciu si magneziu din apa sunt retinuti la suprafata rasinii, in final in casa ajungand doar apa dedurizata. In timpul procesului de dedurizare a apei, ionii de sodiu (sare) inlocuiesc ionii de calciu si magneziu din apa. Dupa ce intreg patul de rasina cationica din tancurile dedurizatorului s-a incarcat cu calciu si magneziu, rasina se regenereaza (curata) cu ajutorul unei solutii saline (saramura).

 

Iata cateva dintre cele mai comune intrebari privind influenta sistemului de dedurizare apa asupra fosei septice:

  • Este apa reziduala evacuata de dedurizator in timpul ciclului de regenerare toxica pentru bacteriile din fosa septica?

Fosa septica contine bacterii anaerobe ce descompun materia solida din apa menajera. Dupa tratamente corespunzatoare de epurare a apei de la suprafata fosei septice aceasta poate fi evacuata in sol.

  • Nivelul de sare din apa dedurizata va afecta bacteriile din fosa septica?
  1. Conform studiilor efectuate de Organizatia Internationala NSF https://www.uwsp.edu/cnr-ap/watershed/Pages/GWSofteners.aspx, concentratia mica de sodiu din apa dedurizata nu afecteaza capacitatea solului de a absorbi apa. De fapt, sodiul adaugat in apa ajuta bacterille din fosa septica in procesul de descompunere a materiei solide din apa menajera.
  • Volumul de apa reziduala evacuat de dedurizator in ciclul de regenerare afecteaza procesul de “digestie” ce are loc in fosa septica, transportand solide prin orificiul de evacuare?
  1. Studiile efectuate pana in prezent confirma faptul ca volumul de apa reziduala eliminat de dedurizator nu are impact negativ asupra procesului de “digestie” din fosa septica.
  • Concentratia de sodiu din apa dedurizata determina umflarea solului si reducerea ratei de percolare a apei epurate?
  1. Apa dedurizata nu afecteaza rata de percolare sau rata de dispersie a apei prin sol. De fapt, daca aveti sol argilos, apa “salcie” cu concentratia ridicata de calciu si magneziu va imbunatati permeabilitatea si rata de percolare a solului.

Exista o mare controversa la nivel national privind tema regenerarii dedurizatoarelor de apa si influenta lor asupra foselor septice. Desi toate studiile de specialitate efectuate pana in prezent confirma faptul ca nu exita nici un efect daunator al dedurizatoarelor de apa asupra foselor septice, dezbaterile continua. Dupa ce ati consultat diversi instalatori, furnizori de fose septice, precum si specialisti din domeniul tratarii apei, avem cateva ganduri sa va impartasim.

Cu siguranta, va recomandam sa cumparati cel mai eficient dedurizator de apa disponibil pe piata. Eficienta dedurizatorului de apa se masoara in cantitatea de sare necesara pentru reducerea duritatii apei (exprimata de obicei in grade germane sau grade franceze). Nu toate sistemele de dedurizare apa sunt identice din punct de vedere al tehnologiei folosite, performantei in tratarea apei, consumului de sare si apa in ciclul de regenerare. Cele mai noi tehnologii au facut trecerea deja de la statii de dedurizare electrice la dedurizatoarele non-electrice. De la regenerarea clasica (de sus in jos) la regenerarea rasinii in contra-curent  (de jos in sus). Sau de la consumuri extrem de ridicate de sare (4 sau chiar 6 kg de sare tablete) la consumuri de doar 200-300 grame. De aceea, este important sa alegeti un dedurizator de apa cu regenerare volumetrica (“la cerere”), care se regenereaza doar atunci cand e nevoie – pe baza volumului de apa folosit – in detrimentul dedurizatorului care se regenereaza dupa timp. Acest detaliu va ajuta sa economisiti multe kilograme de sare si va reduce considerabil volumul de apa reziduala ce va ajunge in fosa septica.

Daca apa dumneavoastra este foarte dura, este posibil ca dedurizatorul sa se regenereze frecvent pentru a va asigura o apa dedurizata de calitate. Daca fosa septica este suficient de incapatoare, atunci nu ar trebui sa aveti probleme. Dar daca fosa septica lucreaza deja la capacitate maxima datorita numarului de persoane din casa, s-ar putea sa aveti o problema in acest sens intrucat apa foarte dura influenteaza regenerarea mult mai frecventa a dedurizatorului.

Daca aveti deja o fosa septica care functioneaza la capacitatea maxima sau daca sunteti preocupat de orice impact asupra mediului, putem lucra impreuna cu dumneavoastra in alegerea sistemului optim de dedurizare apa si identificarea unei locatii alternative pentru evacuarea apei reziduale.

Vizitati site-ul KineticRo Solutions https://www.kineticsolutions.ro/dedurizatoare/ si apelati la un specialist pentru configurarea dedurizatorului de apa optim nevoilor dumneavoastra.