Blog

Pe firul apei

Standarde privind calitatea apei si performanetele statiilor de tratare a apei

In magazinele de bricolaj, unele echipamente, filtre si cartuse destinate tratarii apei brute impotriva anumitor contaminanti prezinta o eticheta de certificare NSF pe ambalaj. Dar pentru consumatorul obisnuit acest certificat nu spune mare lucru! Tocmai de aceea, consideram extrem de utila informarea corecta a cumapratorilor inainte de achizitionarea unei statii de tratare a apei, fie ca vorbim de un dedurizator pentru apa dura, fie ca vorbim de o statie mixta de deferizare sau demanganizare etc.

In mod firesc, cineva interesat de potabilizarea apei poate considera ca produs pentru tratarea apei certificat NSF prezinta o calitate mai buna decat unul fara aceasta certificare. Insa, nu toti cumparatorii stiu ca standardele NSF pentru apa potabila cuprind mai multe tipuri de certificari. De aceea, este foarte important sa intelegem ce tip de certificare sa cautam pe produs in functie de natura contaminatilor din apa bruta.

Ce este de fapt NSF?

NSF este acronimul de la National Sanitation Foundation, fondata in Michigan USA in anul 1944, devenind in 1990
NSF International, reprezinta marca de certificare cel mai larg recunoscuta si respectata in industria apei potabile.
Certificarea NSF inseamna ca un filtru sau statie de filtrare a apei respecta standardele stricte de protectie a sanatatii publice, dar si ca producatorul respectivului filtru de tratare a apei respecta standardele si procedurile de fabricatie impuse de NSF privind siguranta componentelor si a mediilor filtrante ce intra in contact cu apa.

Probleme diferite ale apei? Standarde NSF diferite!

NSF 42 este certificarea ce impune eliminarea gustului si mirosului neplacut, a particulelor solide si cloraminei din apa. Aceasta certificare nu ofera garantii privind potabilitatea apei. Un produs cu certificare NSF42 poate fi un filtru de sediment sau de carbune activ si trebuie sa indeplineasca numai cererile minime de reducere a contaminantilor din apa enumerati mai sus. Pentru a fi certificate NSF42 nu este necesar ca produsul sa elimine 100% din acesti contaminati.

NSF 53 este certificarea ce garanteaza siguranta asupra sanatatii apei pentru anumiti contaminanti din apa, cum ar fi: COV-uri (compusi organici volatili), plumb si MTBE (metil tert-butil eter). Poate fi de asemenea un filtru de sedimente sau un filtru de apa cu carbune activ. Producatorul poate include pe echipamentul sau de tratare a apei standardul NSF53 atunci cand se impune schimbarea regulata a cartusul sau mediul filtrant. Fisa tehnica a produsului va include lista contaminatilor specificand faptul ca produsul este certificat pentru reducerea/eliminarea acestora din apa.

NSF 58 este certificarea ce se aplica sistemelor de tratare a apei ce au prevazute membrane de osmoza inversa pentru reducerea TDS (solide total dizolvate), oferind garantii asupra sanatatii apei privind reducerea COV-urilor, plumbului, cisturilor, arsenicului, nitratilor sau nitritilor din apa. In fisa tehnica trebuie enumerati ce contaminanti prezenti in apa bruta vor fi eliminati de acest filtru de apa.

 NSF 55 este certificarea pentru filtrele de apa ce folosesc lumina ultravioleta pentru dezinfectarea microbiologica a acestei ape. Aceasta certificare prezinta doua clase: clasa A – poate fi folosita pentru o apa contaminata microbiologic si clasa B – poate fi folosita pe o apa considerata deja potabila pentru a asigura o protectie microbiologica suplimentara.

 NSF 61 este certificarea privind siguranta asupra sanatatii pe care o au componentele si materialele din care sunt fabricatea produsele de tratare a apei in vederea potabilizarii.

 NSF 362 este un standard privind continutul de plumb maxim admis pentru orice echipament, material sau componenta filtranta ce furnizeaza apa pentru consumul casnic sau industrial.

Mai este un lucru care trebuie stiut despre certificarile NSF si trebuie mentionat aici. Chiar daca unele filtre de tratare a apei prezinta eticheta cu certificare NSF, certificatorul nu este NSF. Aceasta inseamna ca, spre exemplu, o statie de dedurizare apa este certificata la un anumit standard NSF de catre un organism tert, acreditat pentru astfel de certificari in domeniul apei. Standardele sunt scrise de un dezvoltator de standarde acreditat de Institutul National American de Standardizare (ANSI), cum ar fi NSF sau UL (Underwriters Laboratories). Odata ce standardele au fost respectate, un filtru pentru tratarea apei poate fi certificat ulterior de catre orice laborator acreditat ANSI.

De exemplu, statiile de tratare a apei  Kinetico nu sunt certificate direct de catre NSF, ci de catre WQA – Water Quality Association (Asociatia pentru Calitatea Apei) la standardele NSF/ANSI. Cei mai importanti producatori de echipamente sau filtre destinate tratarii apei cu scopul potabilizarii aleg certificarea NSF a produselor de catre o terta parte, oferind astfel cumparatorilor o garantie suplimentara ca echipamentele sale de tratare a apei au fost verificate si validate de catre o terta parte.

Detinand toate aceste cunostinte,  cu siguranta vom fi mai bine informati privind tipul de certificari de care ar trebui sa tinem cont atunci cand achizitionam un filtru pentru tratarea apei.