Cat e marketing si cat e adevar privind capacitatea acestora de a elimina problema apei dure?
In prezent observam ca oamenii acorda o tot mai mare atentie calitatii apei pe care o consuma. Si, pe buna dreptate, pntru ca, indiferent daca vrem sau nu, apa inseamna viata. Acesta este si motivul pentru care suntem bombardati in mass-media cu tot felul de informatii despre diferite produse anticalcar, filtre de dedurizare apa, dispozitive magnetice sau electromagnetice de indepartare a calcarului din instalatii.
Cum putem lua cea mai buna decizie privind ce produs de dedurizare a apei sa cumparam sau ce tehnologie ar trebui sa alegem atunci cand exista atat de multe informații contradictorii? Putem fi siguri ca aceste filtre de tratare a apei funcționează la fel de bine ca in reclama? Este evident faptul ca acestea nu sunt complet respinse de catre consumatori, deoarece nu s-a putut dovedi ca intr-adevar nu functioneaza asa cum sunt promovate. In plus, in Romania nu exista nici macar o autoritate privind verificarea si certificarea filtrelor de tratare a apei. Ne-ar trebui probabil minim 10 ani de date primite de la mii de cumparatori pentru a putea dovedi, fara nici o indoiala, ca unele dintre aceste filtre de apa funcționeaza sau nu, respectiv daca produc o apa conforma cu standardele nationale si europene in domeniul apei potabile.
In ultimii ani, apar si dispar de pe piata produse de dedurizare a apei care aveau un mod de prezentare cel putin “dubios”. Iar modul de prezentare nu este totul. Profitand de faptul ca marea parte a populatiei nu detine informatii despre chimia apei, reclame de tip teleshopping ne anunta ca o simpla cana ce are un filtru cu carbune activ incorporat face minuni cu apa de la robinet: elimina duritatea, creste pH-ul apei, elimina fierul si alte metale grele. Ori, pentru specialistii in tratarea apei, minunile prezentate la TV sunt usor de demontat pentru ca patul de carbune activ are doar rolul de a retine clorul din apa (clor folosit de municipalitati in prevenirea problemelor microbiologice), imbunatatindu-i astfel proprietatile organoleptice: gust, miros etc. De aici pana la tratarea calcarului, fierului, metalelor grele si a altor probleme fizico-chimice ale apei brute… mai sunt multe alte procese de tratare.
Mai recent, a venit timpul sa fie prezentata ca formula miraculoasa de eliminare a calcarului din apa a aparatelor electromagnetice anticalcar. Aceste produse modifica proprietatile fizice ale calciului si magneziului din apa cu ajutorul unor magneti, campuri electrice sau inducerea in apa a unor impulsuri electrice de inalta frecventa cu rolul de a modifica structura carbonatilor Ca si Mg in micro-cristale cu aderenta scazuta pe tevi si instalatii. Simplu spus, aceste dispozitive anticalcar nu elimina calcarul ci doar modifica structura acestor ioni astfel incat ii impiedica intr-o oarecare masura sa se depuna.
O concluzie corecta in privinta acestor dispozitive electronice anticalcar este: „decat sa nu tratezi deloc apa dura ce intra in instalatiile de incalzire si cele sanitare, este de preferat sa iti instalezi un astfel de dispozitiv in tratarea apei”. Insa, trebuie sa intelegem ca acest procedeu nu este nici pe departe cea mai buna metoda de tratare a apei dure. Dupa cum bine stim, si ieftin si bun e cam greu de gasit?!
In SUA, unde normele de respectare a calitatii apei sunt mult mai riguroase decat in Europa, dupa cativa ani buni de analize comparative pe teren si rezultate obtinute in laborator la institute independente de prestigiu, s-a ajuns la concluzia ca cea mai eficienta metoda de eliminare a carbonatilor de Ca si Mg din apa (ce formeaza crusta denumita “calcar”) este schimbul ionic realizat cu ajutorul rasinii cationice schimbatoare de ioni. Functionarea filtrelor de dedurizare a apei cu rasina cationica se poate explica cu exactitate prin utilizarea principiilor general acceptate de fizica si chimie. Astfel, prin indepartarea ionilor de Ca si Mg (duritatii) din apa se imbunatateste eficienta produselor de curatenie, se previne formarea custelor de calcar de pe instalatii si aparate de uz casnic si, nu in ultimul rand, se pot evita problemele de sanatate cauzate de niveluri ridicate de duritate.
Privindu-le comparativ, dispozitivele magnetice sau electromagnetice de dedurizare a apei functioneaza, dar cu siguranta nu ofera beneficiile promise de o apa dedurizata.
Iata mai jos, diferentele evidente intre metodele alternative de tratare a apei dure:
Pentru cei interesati de subiect, pot citi concluziile unui studiu a trei profesori (Robillard, Sharpe și Swistock) de la Universitatea Penn State din SUA privind “Dispozitive magnetice de tratare a apei“. De asemenea, Water Quality Association din Illinois, SUA a emis mai multe avertismente pentru potentialii cumparatori de sisteme de dedurizare a apei sa inteleaga ca folosirea altor tehnlogii, cu exceptia filtrelor cu rasina cationica schimbatoare de ioni, nu dedurizeaza de fapt apa.
In concluzie, trebuie spus ca alegerea unui dispozitiv electric sau magnetic de tratare a duritatii apei sau a unei statii de dedurizare a apei cu rasina schimbatoare de ioni ramane totusi la latitudinea fiecaruia dintre noi. Insa este bine de stiut care sunt limitele solutiilor tehnice existente si care este locul ocupat de fiecare dintre acestea in topul eficientei de tratare a apei brute. Si, cu cat suntem mai informati/educati, cu atat vom putea distinge mai usor intre ce este doar marketing si ce este real.