Manganul este un mineral natural care se gaseste in alimente, apa potabila si sol. Cantitati mici de mangan sunt necesare pentru sanatate, dar prezenta in exces a manganului poate dauna bebelusilor si copiilor. Exista din ce in ce mai multe dovezi stiintifice conform carora expunerea la concentratii mari de mangan în timpul sarcinii si copilariei pot afecta capacitatea de invatare, memoria si comportamentul copiilor
Conform legislatiei in vigoare, concentratia maxim admisa de lege pentru apa potabila este de 0,05 mg/l. In concentratii mai mari decat acestea, manganul poate da un gust neplacut – amar in apa, poate forma depuneri de pete negre in instalatiile de apa sau pe haine.
Care sunt efectele toxice ale manganului?
Din cauza concentratiei ridicate de mangan, cele mai afectate organe sunt creierul si sistemul nervos. Cateva studii au fost realizate pe oamenii care lucreaza in medii industriale si au inhalatii mangan pentru lungi perioade de timp. Acestia au raportat stari de letargie frecvente, slabiciune si unele simptome asemanatoare bolii Parkinson.
Prezenta ridicata a manganului este cauza numeroaselor studii din ultimii ani, din cauza efectelor din ce in ce mai grave asupra copiilor. Aceste studii evidentiaza asocierea dintre expunerea la mangan si hiperactivitatea, scorurile IQ mai slabe, problemele de memorie si atentie la copii. Studiile au concluzionat si raportat faptul ca in 12 din 14 cazuri, manganul a fost asociat cu o inteligenta si o dezvoltare mentala mai slaba. 7 studii au raportat o legatura directa intre expunerea la mangan si problemele de comportament. Foarte important de retinut este faptul ca, copiii ablsorb si retin in corp mai mult mangan decat adultii.
Desi studiile existente la copii indica in mod colectiv necesitatea de a reduce ingestia de mangan, exista intrebari fara răspuns. Oamenii consuma mult mai mult mangan prin alimente decat prin apa, dar din cauza complexitatii biodisponibilitatii nutrientilor, manganul alimentar nu poate fi absorbit, la fel cum nici manganul nu poate fi absorbit in apa. Majoritatea studiilor privind neurodezvoltarea infantila utilizeaza masuratori de mangan din par, dinti, sange sau sange din cordonul ombilical ca masura de expunere din toate sursele. Putine studii pot evalua efectele adverse directe apei și alimentelor asupra rezultatelor neurologice.
In 2011, cercetatorul Maryse Bouchard a condus unul dintre putinele studii epidemiologice pentru a evalua efectul manganului prezent in apa potabila si hrana. Ea a examinat prin analize repetate dieta si apa pentru 375 de copii si a constatat ca nivelurile de mangan in par au fost direct corelate cu valorile de mangan din apa in comparatie cu valorile de mangan din alimente, in ciuda faptului ca valorile mai ridicate de mangan erau prezente in alimente.
O a doua lucrare din acelasi studiu, realizata de cercetatorul Youssef Oulhote, a raportat in 2014 ca, copiii cu cea mai mare mare concentratie de mangan masurata din parul lor aveau scoruri cu 6 puncte de IQ cmai mici decat copiii cu cea mai mica concentratie de mangan masurata din par.
Concluzionand, consumul prelungit de mangan provenit din apa potabila a fost asociat cu o memorie si o atentie mai slaba, precum si o hiperactivitate mai mare.
Care este limita de siguranta privind concentratia de mangan?
LMA (Limita maxim admisa) pentru mangan in apa de baut de 50 ppb (0,05 mg/l) conform legislatiei in vigoare privind calitatea apei potabile. Aceasta limita se bazeaza pe efectele cele mai sensibile din studiile efectuate pe animale, cu o marja suplimentara de siguranta pentru a tine seama de sensibilitatea cauzata asupra creierului si sistemului nervos. Medicii pediatri sustin insa ca valorile sub 30 ppb mangan in apa sunt sigure pentru bebelusi, femei insarcinate si copiii mici.
Manganul este frecvent detectat in alimente si apa potabila. Concentratiile de mangan variaza foarte mult în produsele alimentare, inclusiv pe frunzele verzi, nuci, boabe/seminte si legume. Manganul este, de asemenea, adaugat in multe tipuri de multivitamine. Cu toate acestea, nici o institutie guvernamentala nu a recomandat parintilor sa evite hranirea copiilor cu anumite alimente ca o modalitate de scadere a ingerarii manganului.
Ce trebuie făcut pentru a reduce riscurile expunerii la mangan?
Studiile sugereaza ca manganul din apa potabila poate fi mai daunator decat manganul din alimente.
Daca va ingrijoreaza prezenta manganului in apa de baut, contactati un laborator pentru a verifica si analiza concentratia acestuia. Pentru apa provenita din reteaua publica de municipalitate, statiile de osmoza inversa sunt cele mai eficiente sisteme de indepartare a manganului din apa.
Pentru fantanile sau forajele private, sunt recomandate statiile mixte de tratare apa (dedurizare/deferizare/ demanganizare) configurate corespunzator conform valorilor obtinute in buletinul de analiza. In cazul in care sunteti insarcinata, aveti un copil sau observati ca apa lasa pete gri-roscate sau are un gust metalic – amarui luati cat mai curand legatura cu un laborator pentru analiza concentratiei de mangan in apa.
In Romania, nicio institutie de sanatate publica nu avertizeaza in prezent populatia cu privire la limitarea alimentelor bogate in mangan in timpul sarcinii, copilariei sau maturitatii.