1 – Care este cea mai buna apa de baut?
Apa este sigura de baut, indiferent de sursa de provenienta (din put, de la reteaua publica sau apa imbuteliata) atata timp cat este lipsita de agenti patogeni si se incadreaza in limitele impuse de lege privind apa potabila. Pentru apa tratata cu clor este recomandata montarea unui filtru cu carbune activ, daca apa este infestata microbiologic cu virusi si bacterii se trateaza cu un sterilizator cu lampa UV, iar daca in apa se gasesc nitriri, nitrati, pesticide, metale si fluoruri se va folosi pentru tratarea apei o statie cu osmoza inversa.
2 – Apa distilata sau dionizata este buna de baut?
Ideea conform careia apa distilata sau demineralizata diminueaza mineralele din corp este unul din acele mituri care nu au nicio baza stiintifica. Realitatea este urmatoarea: intr-adevar aportul optim de minerale este absolut esential pentru buna functionare a organismului, iar lipsa acestora poate produce aparitia diferitelor boli. Cercetatorii au aratat ca pentru a asigura necesarul zilnic de calciu al organismului ar trebui sa bem in jur de 676 pahare de apa! Pentru magneziu ar trebui sa bem 1848 pahare de apa, pentru fier – 848 pahare, iar pentru fosfor “doar” 168960 pahare de apa… asadar este exclus faptul ca demineralizarea apei ar avea efecte negative asupra organismului. Trebuie insa retinut faptul ca cea mai mare parte a mineralelor o luam din alimente: fructe si legume proaspete, carne, cereale, lactate.
3 – Apa cu adaos de clor prezinta un pericol pentru sanatate?
Clorul este solutia cel mai des utilizata pentru dezinfectia apei de catre reteaua publica de alimentare. De fapt, agentul dezinfectant activ nu este clorul in sine, ci hipoloritul de sodiu care se obtine din combinatia clorului cu sodiul, prin introducerea de clor sub forma gazoasa intr-o solutie de hidroxid de sodiu.
Studii epidemiologice ample sugereaza ca locuitorii din zonele in care apa este clorinata pot prezenta rate mai mari ale unor tipuri de cancer, dar aceste efecte sunt in general prea mici pentru a considera clorinarea un risc semnificativ acolo unde este dozata corespunzator.
Pentru persoanele care sunt extrem de sensibile la clor sau care doresc sa il evite, un filtru cu carbune activ va fi de obicei suficient pentru a obtine o apa placuta la gust.
4 – Apa cu adaos de fluor prezinta un pericol pentru sanatate?
Cel mai recent studiu despre fluor, publicat in prestigiosul jurnal medical “The Lancet”, arata ca acesta a fost clasificat ca neurotoxina si a fost inclus in aceeasi categorie cu arsenicul, plumbul si mercurul. Studiul menţioneaza ca dizabilitatile neuronale, printre care deficitul de atentie, hiperactivitatea, dislexia su alte afectiuni cognitive afecteaza milioane de copii la nivel mondial in ceea ce ei numesc o noua pandemie a neurotoxicitatii.
De asemenea, s-a descoperit ca infertilitatea la femei creste odata cu cresterea procentului de fluor din apa, iar aceste efecte adverse se observa după un timp indelungat.
Indiferent care este sursa dvs. de apa va recomandam sa efectuati o analiza fizico-chimica si microbiologica a apei, in special daca vreti sa o beti.