Blog

Pe firul apei

Cum testați apa din casa dumneavoastră?

Dacă apa dumneavoastră provine de la o rețea publică sau de la o sursă proprie înainte de a o consuma trebuie să aveți în vedere parametrii de calitate ai acesteia. Gustul, mirosul și culoarea apei ar putea fi principalele motive pentru care ar trebui să faceți o analiză mai amănunțită a apei supusă consumului.

Ce se întâmplă atunci când aveți o sursă proprie de apă? Fie că provine dintr-un puț sau chiar dintr-un rezervor de apă de ploaie, ești singurul responsabil în ceea ce privește calitatea apei supusă consumului. Calitatea fizico-chimică și microbiologică a apei se poate schimba în timp și poate fi afectată de fenomene meteorologice extreme, aplicarea îngrășămintelor pe bază de azot  pentru a îmbunătăți fertilitatea terenurilor agricole sau anumite fisuri ale foselor septice.

◼️Când ar trebui să faceți un astfel de test?

Răspunsul este simplu: din când în când. Nu știți niciodată când s-ar putea schimba calitatea apei. Iată câteva repere după care v-ați putea ghida:

📌Apa își schimbă culoarea, gustul și mirosul;

📌Familia ta se mărește;

📌Depistați probleme gastrointestinale;

📌Vă mutați într-o casă nouă;

👉Analiza fizico-chimică, dar și cea microbiologică ar trebui făcute cel puțin o dată pe an.👈

◼️Unde să testați?

Unitățile de sănătate publică oferă adesea posibilitatea de a verifica calitatea apei. Dar cel mai bine, identificați în apropierea locuinței existența unui laborator certificat care este specializat în teste de apă potabilă. Urmăriți cu atenție instrucțiunile pentru a vă asigura că nu contaminați accidental proba, deoarece ar putea afecta rezultatele testului dvs. Mai trebuie avut în vedere și locul de unde prelevați proba, fie de la robinet, fie direct din puț, înaintea oricărui echipament de tratare a apei.

◼️Ce trebuie să faceți cu rezultatele unui astfel de test?

Înțelegerea rezultatelor testului poate fi foarte simplă, dar indicat ar fi să luați legătura cu un specialist care se ocupă de tratarea apelor.

☑️Înțelegerea rezultatelor unui test de apă☑️

Atunci când vă este pus la dispoziție un buletin de analiză, trebuie să vă  uitați în primul rând la numărul total de coliformi. Bacteriile coliforme sunt un grup de bacterii care pot proveni din mai multe surse, fie le regăsim în sol sau vegetație, fie în sistemul digestiv al oamenilor sau animalelor. Dacă rezultatele testelor arată că există bacterii coliforme în apa dumneavoastră, calitatea apei este afectată, nemaifiiind sigură pentru băut.

Cât de grav este asta? Depinde în mare măsură de cât de mare este numărul acestora.

🦠Coliformi fecali sau E. Coli🦠

Coliformii fecali sunt acele tipuri de bacterii coliforme care trăiesc în sistemul digestiv al oamenilor și animalelor și pot ajunge în sol în urma deversărilor de ape uzate umane sau gunoi de grajd. Majoritatea tulpinilor de E. coli nu sunt dăunătoare și se găsesc în mod natural în flora bacteriană a intestinului uman și animal. Însă, sunt anumite tulpini toxice de E. coli care pot cauza boli precum infecții intestinale, deshidratare sau chiar insuficiență renală.

🔔Tratează apa!🔔

Pentru a elimina virușii si bacteriile din puț ar trebui ca apa dvs. să fie supusă procesului de clorinare. Cantitatea de clor de care aveți nevoie depinde într-o oarecare măsură atât de adâncimea puțului dvs., cât și de pH-ul apei. Clorul este coroziv și trebuie manipulat cu grijă. Lăsați clorul în puț pentru cel puțin 12 ore și apoi lăsați apa să curgă până când mirosul de clor dispare. Apa cu un conținut ridicat de clor liber rezidual nu este sigură de băut, așa că cel mai bine ar fi să apelați la un specialist care se ocupă de tratarea apei.

💧Verificați regulat apa din puț💧

Ar trebui să luați în considerare testarea apei dacă:

📌în apropiere are loc o schimbare a utilizării terenului;

📌observați o schimbare a calității apei;

📌un membru al gospodăriei dumneavoastră se confruntă cu o boală gastrointestinală inexplicabilă;

💧Alegeți sistemul potrivit de tratare a apei💧

Dacă nu puteți controla sursa de contaminare luați în considerare instalarea unui sistem de tratare a apei care inactivează bacteriile și alte microorganisme. Există doua opțiuni de tratare a apei din casa dvs., cum ar fi:

  1. Sisteme de tratare apă pentru toată casa – se vor monta pe conducta principală de alimentare cu apă a locuinței. Astfel veți putea avea apă tratată în toată casa: bucătărie + bai.
  2. Sisteme de tratare apă local – de obicei se montează la chiuveta din bucătărie, unde apa va fi sigură pentru consum – băut/gătit.

👉 Pentru a afla mai multe informații, contactați echipa KineticRo Solutions, iar un specialist în tratarea apei vă va sta la dispoziție. 👈