Blog

Pe firul apei

Cum functioneaza un dedurizator de apa?

Daca v-ati mutat intr-o zona unde ati intalnit o apa calcaroasa (cu o concentratie mare de calciu si magneziu) nu trebuie sa va speriati deoarece cu aceasta problema se confrunta majoritatea populatiei din Romania, in special daca este vorba de apa provenita din put propriu. Insa daca vorbim despre zona Dobrogei, problema duritatii o intalnim si la apa data de municipalitate, care uneori ajunge si la 18-20 grade germane (o apa foarte dura) din cauza stratului gros de calcar ce se gaseste in subteran  (conform analizelor pe care le-am efectuat de-a lungul anilor cea mai mare duritate am intalnit-o  in zona Navodari – 170 grade germane – limita stabilita de lege este de 5 grade germane). In zona de nord a tarii pe langa calcar am intalnit foarte mult fier si mangan, asadar sa nu va speriati daca ati dat de o apa dura.

Apa dura vs. apa dedurizata

Una din cele mai frecvente modalitati prin care puteti afla daca aveti apa dura este sa observati daca aveti depuneri de pete albe pe obiectele sanitare sau pe pahare/cani. Apa dura afecteaza si electrocasnicele din casa, asadar daca masina de spalat rufe/vase, centrala/boilerul sau espressorul necesita interventii tehnice destul de des, in mod clar calcarul depus pe ele isi spune cuvantul. Deasemenea, efectele daunatoare ale apei dure se vad si asupra parului, pielii, ce devin uscate, dar si a hainelor, care isi pierd mult mai repede culoarea si se deterioreaza.

Echipamentul care dedurizeaza apa prin procesul de schimb ionic – dedurizatorul

Schimbul ionic este procesul chimic definit ca o substitutie a unui ion legat de o matrice inerta cu un alt ion prin desfacerea unei legaturi si formarea unei noi legaturi ionice, fara alte modificari structurale semnificative. In functie de natura ionilor schimbati, procesul de schimb ionic poate fi de doua feluri: schimb de anioni sau schimb de cationi.

Concret, in cazul dedurizatorului de apa, rasina cationica existenta in tancul echipamentului realizeaza un schimb ionic intre ionii de calciu si magneziu din apa cu ionii de sodiu din solutia salina folosita pentru regenerarea/curatarea rasinii.

Dedurizarea apei prin procesul de schimb ionic este cea mai eficienta metoda de dedurizare a apei. Alegerea unei statii de dedurizare trebuie sa se faca pe baza buletinului de analize al apei si in urma evaluarii nevoiilor individuale.