Blog

Pe firul apei

Cu ce apa ar trebui sa udam plantele din gradina?

Multe gospodarii dispun de echipamente de dedurizare a apei ce reduc cantitatea de calcar care se poate depune pe aparatele electrocasnice, dar si pentru a reduce cantitatea de detergenti si/sau solutii special de curatare folosite la curatenie.

 

Exista insa multe confuzii privind udatul plantelor din gradina cu apa dedurizata. Este sau nu daunatoare apa dedurizata pentru plante?

Ce este apa dedurizata?

Concentratia sarurilor de calciu si magneziu existenta in apa reprezinta duritatea apei. Statia de dedurizare apa este compusa din unul sau doua tancuri cu functionare alternativa ce contin rasina cationica folosita in procesul de dedurizare. Metoda prin care se obtine apa dedurizata este schimbul ionic, in urma caruia in apa este eliberata o concentratie minima de sodiu. Apa trece prin tancurile cu rasina cationica unde are loc schimbul intre ionii de calciu si magneziu (care merg la canalizare) si ionii de sodiu (eliberati in apa care merge catre consumatori, in casa).

Putem folosi apa dedurizata la udatul plantelor?

  • In teorie, nivelul de sodiu din apa dedurizata se poate acumula pe iarba sau pe plante si, desi sodiul in sine nu este daunator, dupa o perioada indelungata de timp ar putea fi deteriorata structura solurilor argiloase. In practica, sodiul de pe plante si de la suprafata solului este spalat/eliminat prin intermediul precipitatiilor.
  • De asemenea, utilizarea unei cantitati mari de apa dedurizata pentru irigarea gradinii implica costuri mai mari de intretinere pentru statia de dedurizare, adica un consum mai mare de sare.

In consecinta, se recomanda ca la robinetul din curte sa se foloseasca apa direct din put sau de la reteaua publica.

 

Tipuri de apa recomandate pentru udatul plantelor de gradina 

Apa de ploaie este intotdeauna cea mai buna alegere. Ea este lipsita de calciu si magneziu (are duritate 0) si are pH-ul potrivit pentru majoritatea plantelor, inclusiv pentru cele care prefera mediul acid, cum ar fi trandafir de munte, bujor de munte si camelie. Singurul dezavantaj este limitarea posibilitatii de stocare apa de ploaie. Apa de ploaie stocata pentru mai mult timp nu este recomandata la udatul rasadurilor si al semintelor, pentru a evita transmiterea diferitelor boli.

Apa de la reteaua publica este potrivita pentru udarea majoritatii plantelor, dar este relativ costisitoare si o sursa finita ce ar trebui totusi utilizata cu atentie. Cea mai economica metoda este aceea de a uda plantele si iarba, doar atunci cand este necesar.

Plantele ericaceae (care prefera mediul acid din apa) udate doar cu apa de la retea, dupa o lunga perioada de timp vor incepe sa dea semne de cloroza (ingalbenirea frunzelor).

Apa tratata este disponibila in diferite forme, inclusiv apa distilata sau deionizata. Acest tip de apa este oligominerala (nu contine minerale). Apa purificata este costisitoare pentru utilizarea pe scara larga, dar poate fi utila pentru plantele de tipul orhideea cand apa de ploaie este inaccesibila. Insa, pentru ca apa nu are minerale vor trebui adaugati fertilizatori necesari dezvoltarii plantelor.

Nota: Apa colectata de la uscatoarele de rufe si dezumidificatoare este distilata si, prin urmare, adecvata pentru udatul acestor tipuri de plante.

Apa fiarta poate fi utilizata pentru udatul plantelor atunci cand este racita. In zonele cu apa dura, o parte din calciu va fi indepartata in timpul procesului de fierbere a apei prin formarea crustelor de calcar pe vase. Evident, acesta este un mod costisitor de a uda plantele ericaceae, dar poate fi o alternativa atunci cand apa de ploaie nu este disponibila.