Blog

Pe firul apei

Ce este pH-ul?

❗️ ❕Nu este deloc un cuvânt, ci o abreviere. Cei mai mulți dintre noi cam știm ce este. Am învățat despre el la școală și apoi am uitat repede. Dar, dacă aveți un acvariu sau o grădină, știți că este important și că este ceva la care trebuie să fiți atenți.

✔️În esență, pH-ul este o măsură a acidității sau bazicității (alcalinității) relative a unei soluții sau a solului. Unele legume, cum ar fi roșiile, favorizează un sol ușor acid, alte plante nu, motiv pentru care se adaugă var (hidroxid de calciu) pentru a crește pH-ul de la nivelul solului.

📝pH-ul se măsoară pe o scară de la 0 la 14. Un pH=0 este extrem de acid, iar un pH=14 este extrem de bazic. Un pH de 7 este neutru, ceea ce înseamnă că ionii H+ și ionii OH sunt în echilibru. Așadar, atunci când sunt în cantități egale, ghiciți ce obțineți? H+ + OH = H2O. pH-ul sucului de roșii este 4, iar pH-ul sângelui este în general aproximativ 7,4.

📝Scara pH-ului este logaritmică, ceea ce înseamnă că fiecare punct de pe scară este egal cu o diferență de zece ori mai mare. De exemplu, o soluție cu un pH de 6 este de 10 ori mai acidă decât o soluție cu un pH de 7, iar o soluție cu un pH de 5 este de 100 de ori mai acidă. Majoritatea organismelor, inclusiv noi, preferăm să avem un pH neutru (aproximativ 7) în corpurile noastre și în mediul înconjurător.

🧪Este relativ ușor de măsurat pH-ul; există multe truse disponibile pentru a testa apa sau solul. Totul depinde de cât de precis doriți să fiți. Se folosesc adesea stripuri impregnate cu diferiți reactivi de culoare. Aparatele de măsură sunt, de obicei, cele mai bune. Acum că aveți câteva informații despre ce este pH-ul, s-ar putea să vă întrebați de ce se numește pH. (Ha! Ha! Te-am obligat să stai mai întâi la o oră de chimie!).

🔊Motivul general acceptat pentru termenul și abrevierea pH are de-a face cu prima persoană care l-a descris. Într-una dintre lucrările sale, S.P.L. Sørenson a făcut referire la “exponentul ionului de hidrogen” și i-a dat denumirea de PH, sau pouvoir hydrogene sau “puterea hidrogenului” (ca în cazul concentrației). În 1920, W.M. Clark, din motive de comoditate de tipărire (tipărirea se făcea prin procedeul de tipărire manuală, literă cu literă, iar subscriptele și superscriptele prezentau dificultăți), a decis să adopte pH în locul lui PH.

❗️ ❕Deci, cum poate pH-ul afecta apa? Dacă apa are un pH scăzut sau este acidă, aceasta poate coroda instalațiile sanitare și poate transmite metale precum plumbul în apa potabilă. Petele verzi-albastre de la coroziunea cuprului pot fi un indicator că pH-ul din apă este prea scăzut. Soluția este relativ ușoară; tot ce aveți nevoie este un neutralizator. Acesta este practic un rezervor cu un mediu special în interior, de obicei calcit (carbonat de calciu).

➡️Tehnologia neutralizatorului este destul de simplă și nu necesită multă întreținere. În cea mai mare parte, va trebui doar să adăugați mai mult calcit atunci când acesta devine scăzut. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face dacă bănuiți că aveți probleme cu apa din cauza nivelului pH-ului este să consultați un profesionist în tratarea apei.⬅️

📞Contactează-ne chiar acum!