Statia dvs de filtrare este un element cheie pentru buna functionare a instalatiei si a echipamentelor din casa. Asemenea unui filtru de cafea, aceasta elimina particulele solide din apa, dar si pe acelea care nu pot fi observate cu ochiul liber – inclusiv particule de fier si mangan. Daca observati depuneri pe obiectele sanitare sau daca electrocasnicele care intra in contact cu apa necesita reparatii mai devreme decat ar trebui, este posibil ca sistemul dvs de filtrare sa nu fie dimensionat corespunzator.
Este o tendinta a multor companii ce comercializeaza sisteme de tratare apa sa seteze statiile de filtrare bazandu-se pe fluxul de apa necesar, dar acest lucru nu este suficient pentru o functionalitate optima. Trebuie sa se tina cont de mai multi factori atunci cand filtrul trebuie setat corespunzator.
Cum functioneaza un sistem de filtrare apa
In unele cazuri se utilizeaza un cartus filtrant pentru indepartarea sedimentelor (particulelor solide in suspensie – parametru denumit turbiditate in buletinele de analiza apa). Particulele sunt extrase din apa si colectate intr-un filtru care este inlocuit periodic. Acest tip de filtre se foloseste pentru tratarea unor volume mici de apa. Daca vorbim de tratarea catorva sute sau mii de litri de apa pe zi atunci este nevoie de un sistem al carui mediu de filtrare necesita curatarare dupa un anumit volum de apa consumat.
Aceste sisteme de filtrare sunt sub forma unor tancuri mari care contin un mediu filtrant si care se regenereaza in functie de setarile facute pe baza calitatii apei, a volumului de apa consumat si a presiunii apei. Statiile de filtrare care contin mediu filtrant ceramic (Macrolite) se regenereaza in contracurent, adica de jos in sus (statiile Kinetico) si reprezinta cea mai performanta metoda de a indeparta fierul precipitat, manganul si nisipul din apa.
Dimensionarea corecta a statiei de filtrare apa
Debitul – ca toate sistemele de tratare, filtrele trebuie sa fie dimensionate pentru a trata debitul necesar de apa. Dar, spre deosebire de majoritatea sistemelor de tratare, filtrele necesita o cantitate mare de apa pentru a se regenera.
Mediul filtrant – tipul de mediu pe care il utilizati in filtrul dvs. de apa este determinat de tipul/tipurile de contaminant/contaminanti ce doriți sa il/ii eliminati din apa.
Tipuri de medii filtrante ce se pot gasi intr-un sistem de filtare: dioxid de mangan, glauconitic, antracit, zeolit, carbonul granular, Macrolite, Birm. In functie de mediul filtrant pe care il foloseste statia de filtrare aleasa, ritmul de clatire poate varia de la 60% din fluxul tratat pana la dublul debitului tratat.