Ce se ascunde in apa dvs. de la robinet?
Multi dintre cei care locuiesc in orase sau in zone unde exista apa curenta (provenita din reteaua publica), ar putea presupune ca apa pe care o consuma este tratata si nu poate prezenta vreun pericol pentru sanatate, insa nu intotdeauna este valabila aceasta regula. Uneori exista in apa concentratii mai mari de duritate (calcar), nitrati, nitriti, fier sau mangan decat ceea ce stim ca ar trebui sa fie in conformitate cu standardele stabilite de lege. Aceasta situatie este asemanatoare cu cea a alimentelor pe care le consumam, care pot contine de ex. mai mult zahar decat ne asteptam. Chiar si unele dintre solutiile utilizate in tratarea apei la nivel municipal pot lasa urme ale unor substante chimice, care in timp pot fi daunatoare corpului uman, precum trihalometanii sau clorul.
Gustul si mirosul contaminantilor din apa
– Microorganisme. In ceea ce priveste gustul si mirosul contaminantilor din apa, microorganismele sunt cele care pot trece neobservate si pot creea probleme majore de sanatate. Microorganisme precum Giardia, Legionella pot trece usor testul organoleptic si pot fi cauze ale diverselor probleme de stomac sau de plamani.
– Dezinfectanti. Cel mai utilizat dezinfectant in tratarea apei de la reteaua publica este clorul, care indeparteaza impuritatile si contaminantii cel mai des intalniti, cum ar fi: bacterii, microorganisme, alge, virusi, fungi, unii poluati chimici si anumite minerale, precum fier si sulf. Pe de alta parte, in cantitati mari acesta poate provoca iritatii ale nasului si ochilor, afecteaza rinichii, ficatul si sistemul nervos central.
– Substante chimice anorganice. In aceasta categorie se incadreaza arsenicul, fluorul, azbestul, plumbul, mercurul si nitratii. Toate acestea pot trece nedetectate in apa, singura cale de a le identifica fiind efectuarea unui test al apei. Problemele pe care aceste substante le pot cauza afecteaza atat adultii, dar in special batranii si copiii.
Tratarea apelor municipale
Modalitatea de tratare a apei municipale difera de la un oras la altul, sau de la o tara la alta, in functie de calitatea apei si de standardele stabilite de lege in aceasta privinta. In general, procesul de tratare include clorinarea, aerarea, eliminarea sedimentelor, desalinizarea (daca este cazul) si in cele din urma se aplica unele masuri de dezinfectare. Asta nu inseamna ca suntem intotdeauna protejati de toti contaminantii si bacteriile, deoarece, asa cum spuneam, sunt respectate doar conditiile minime prevazute de lege. Mai mult decat atat, putem gasi in apa cantitati insemnate de clor sau fluor, substante daunatoare organismului uman, ce sunt utilizate in procesul de tratare a apei. Din acest motiv, multe persoane aleg sa efectueze un buletin de analiza a apei pentru siguranta familiei si ulterior sa ataseze instalatiei de alimentare cu apa din casa statia de dedurizare sau statia de filtrare a apei care le poate oferi o apa sigura din toate punctele de vedere, atat fizico-chimic cat si microbiologic. Pentru analiza fizico-chimica si configurarea unui filtru de apa sau, dupa caz, a unei statii de tratare apa Kinetico asteptam sa ne contactati pe https://www.kineticsolutions.ro/contact/.