1 – verificati daca dedurizatorul pe care doriti sa-l achizitionati face fata duritatii apei dvs. De exemplu, un dedurizator cu 18-20 litri rasina poate face fata la o duritate de maxim 40 grade germane. Prin urmare daca apa dvs are o duritate mai mare, pur si simplu echipamentul nu este adecvat.
2 – analizati din punct de vedere tehnic dedurizatoarele mai multor producatori. Acesta este un lucru foarte important deoarece exista mari diferente de calitate intre ele, chiar daca principiile de functionare sunt relativ similare.
3 – dati atentie consumului de sare al dedurizatorlui. Acest criteriu este foarte important mai ales pentru faptul ca sarea este principalul consumabil in functionarea dedurizatorului dvs. Iar aici performantele producatorilor chiar difera substantial. De exemplu, la o duritate de 20 grade germane, consumul de sare pe fiecare metru cub de apa tratata poate varia intre 0,7 kg si 5 kg sare tablete, in functie de sistemul de dedurizare si producator.
4 – un aspect important este consumul apa utilizat in procesul de regenerare a rasinii. Precum in cazul consumului de sare/regenerare, atunci cand vorbim de consumul de apa necesar curatarii rasinii vom observa diferente foarte mari de la un producator la altul. De exemplu, un dedurizator pentru o familie de 4 persoane cu un consum normal de apa (cca. 20 mc) si o duritate medie de cca. 20 grade germane, consumul de apa si timpul necesar/regenerare este de 19 litri/11 minute pentru cei de la Kinetico, 190 litri/32 minute pentru cele comercializate de Romstal, 132 litri/16 minute pentru cei de la Ecowater. Evident ca pentru dvs este important sa consume cat mai putina apa in timpul regenerarii. Daca optati pentru un dedurizator simplex, alegeti dedurizatorul care are timpul cat mai redus, iar daca ati ales un dedurizator duplex, nu trebuie sa va faceti probleme pentru ca in timpul regenerarii tancului respectiv, functia de a furniza apa tratata este preluata de celalalt tanc.
5 – debitul de apa furnizat de dedurizator este un alt element important de care trebuie sa tineti cont. Spre exemplu, daca dedurizatorul poate furniza un debit maxim de apa de doar 1,2 mc/h, iar consumul dvs estimat este mai mare (de ex. 2-3 mc/h) cu siguranta aveti nevoie de un dedurizator mai mare. Daca ignorati acest criteriu, va veti confrunta cu probleme precum: furnizarea de apa mai dura decat in parametrii normali setati de producator, cadere de presiune a apei la consumatori etc.